22 юли 2017 г.

Специализиран робот за подводно снимане успява да предаде първите кадри, показващи един от наводнените реактори на атомната централа във Фукушима. Това е важен етап от опитите да бъде овладяна екологичната и технологична катастрофа в централата,  случила се преди 6 години.

Роботът се нарича "Little Sunfish" (или “mini manbo") и за него за пръв път се заговори през месец юни. Сега компанията Tokyo Electric Power Company (TEPCO), която е оператор на централата и отговаря за операцията по пречиствателните дейности, показва първите кадри от обекта, заснети от робота.

Миналата сряда “Little Sunfish” е пратен да заснеме Трети реактор в централата – един от онези, които вследствие на земетресението от март 2011 година и последвалото цунами, започнаха да се разпадат. След труса и аварията в атомната електроцентрала Фукушима Дайчи, бяха евакуирани около 160 000 души, живеещи в близост; заради изтеклата радиация вероятността те да се завърнат по домовете си някога е съвсем нищожна.

Говорителят на ТЕРСО Такахиро Кимото казва пред Japan Times, че това е голяма стъпка напред в ликвидиране на последиците от аварията. След като роботът успява да предаде видео от потопения реактор на Трети блок от централата, става ясно, оборудването е тотално повредено. На кадрите се вижда, че някои от стоманените решетки, които би трябвало да играят ролята на екранираща решетка, не са си на мястото и специалистите нямат обяснение защо се е случило това.

При това първо обследване, продължило три часа, роботът не е открил никакви следи от разтопено гориво. Спускането на робота засега е просто тестване на работата му. Следващата стъпка предвижда той да бъде изпратен още по-дълбоко в Трети реактор, за да се потопи до дълбочина от 6 метра. Крайната цел е да се локализира цялото разтопено радиоактивно гориво на реактора, та че да може да започне процеса по неутрализирането му.

Роботът, нарича за краткост ROV (Remotely Operated Vehicle), е с дължина от 30 см и ширина от 13 см. Разполага с предна и задна камера и LED осветление. Пет двигателя – четири в задната част и един на носа – осигуряват маневреността му сред останките от реакторите на Фукушима.

Спуснат е в Трети блок през специално пробит отвор. Командването му се осъществява посредством дълъг кабел, по което машината получава захранване и командите от специалистите, които го управляват. Отворът, направен за да може да се спусне робота, е с диаметър едва 14 см  - толкова, колкото да може Little Sunfish да бъде пъхнат вътре в реактора.

Роботът може да понесе радиационни нива до 200 сиверта на час. На места обаче части от конструкцията на атомния реактор излъчват с нива до 530 сиверта на час, доза, която е повече от достатъчна, за да убие човек. Предишните опити да бъдат пратени роботи вътре в пострадалите реактори на Фукушима, се провалиха.

Процесът по ликвидиране на последиците и почистване на Фукушима ще е продължителен и скъпоструващ. Инженерите не очакват, че до 2021 година ще успеят да открият всички фрагменти от разтопеното гориво на трите пострадали реактора в централата. Ще са нужни поне четири десетилетия, за да се отстранят тези фрагменти от гориво и да бъде изведена от експлоатация централата във Фукушима. Цената на всичко това може да достигне и надхвърли 188 милиарда долара.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...