22 юли 2017 г.

Астрономи успяха да разкрият мистерията на „странните сигнали“, които бяха доловени по-рано тази година от близка до Земята звезда и които предизвикаха нови спекулации за извънземен живот, съобщава АФП.

Според учените сигналите имат съвсем „земен“ произход, тъй като идват от сателити.

Още преди да стане ясна причината за сигналите, астрономите почти категорично отхвърляха възможността извънземни да са техните източници. Те идват от звездата Рос 128, която се намира „едва“ на 11 светлинни години от Земята. За учените загадка беше по-скоро това да установят дали сигналите представляват необичайна слънчева активност или са просто прихваната сателитна комуникация.

„Въпреки това мнозина бяха по-заинтересувани от сигналите като потенциално доказателство за приемане на сигнали от извънземна интелигентна цивилизация“, написа в своя блог Абел Мендес, директор на Лабораторията за изследване на обитаемостта на планети от Университета на Пуерто Рико.

„Най-доброто обяснение е, че сигналите са трансмисии от един или повече геостационарни сателити“, написа още той. Според него сигналите се появяват само около звездата Рос 128, тъй като тя се намира „близо до небесния екватор, където са разположени много геостационарни сателити“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...