18 юни 2018 г.

Специалисти са установили, че борът на Кук, или както още го наричат Новокаледонски бор (араукария колоновидна, Araucaria columnaris), винаги се накланя по посока на екватора. Тези високи хвойнови дървета се срещат на петте континента, но за тяхна родина се смята Нова Каледония – тропически архипелаг в югозападната част на Тихия океан. Видът е наречен в чест на известния мореплавател Джеймс Кук, защото за пръв път са описани като вид от ботаника, пътувал с прочутия капитан по време на втората му околосветска експедиция

Колоновидната араукария е много популярен парков вид, който може да се види в много страни по света. Видът достига до 60 метра на височина. Страничните клони на дървото са доста къси, което му придава и характерния външен вид. Но още по-специфична особеност се оказва наклонът на тези дървета. Тази характерна особеност за “дървото-компас” е забелязана съвсем случайно. Ботаникът Мат Ритър от Калифорнийския политехнически държавен университет обръща внимание на това, че в Калифорния и на Хаваите боровете от този вид “гледат” на юг. В същото време негови колеги от Австралия заявяват обратното: там боровете се оказват наклонени на север. В естествения си ареал вида запазва “праволинейния си растеж”.


След като проучват 256 дървета от вида, разположени в 18 различни региона на петте континента, учените са установили, че араукарията системно се накланя в посока на екватора. Средният наклон на изследваните дървета е 8 градуса и 55 минути, което е почти два пъти по-голям наклон от този на прочутата в цял свят наклонена кула в Пиза.



Освен това, колкото по-далеч от екватора расте дървото, толкова по-голям е наклонът му. Засега учените не могат да обяснят еднозначно на какво се дължи тази особеност в растежа на дърветата от вида. Едно от вероятните обяснения е, че се касае за форма на фототропизъм – явление, при което промяната в растежа на растенията зависи от посоката на падащата светлина.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...