18 април 2017 г.


Гигантско мекотело, на външен вид напомнящо червей, хранещо се със сероводород случайно е открито във Филипините. Досега се смяташе, че видът е изчезнал.

Откритието става съвсем случайно, след като филипинска телевизия излъчва предаване, в което показват странни "червеи", стърчащи "като моркови" от локва с гъста кал. Местни учени обръщат внимание на информацията и се обаждат на колегите си от Университета на щата Юта и други научни учреждения по света, за да участват в съвместна експедиция. Резултатите от работата на терен надминава всички очаквания: биолозите са категорични, че се касае за мекотелото Kuphus polythalamia. По-рано този вид е известен само по фрагменти, съхранявани в някои музейни експозиции; извстни са и няколко експоната от гигантските празни тръби (раковината) на мекотелото, но самата му анатомия си остава загадка.


Заради малкото налична информация, по-рано видът е квалифициран като червей, но жив екземпляр с дължина около метър дава на учените данните, от които се нуждаят, за да уточнят видовата му принадлежност. Kuphus polythalamia е билатерално мекотело (т.е. се отнася към мидите) от семейството на т.нар. корабни червеи.


Семейството получава това наименование заради необичайната "диета" на представителите му: хранят се с гниещите останки от кораби и други дървени предмети. Не синтезират собствени ферменти за разграждане на целулозата, а разчитат на химическата реакция, осъществявана от симбиотични бактерии, запълващи обемен сляп израстък на стомаха им (цекум).


За обикновените корабни червеи е нормално да търсят сами под вода гниеща дървесина, но за гигантите като Kuphus polythalamia е достатъчно просто да се заселят в тинята. Тя е богата на органични вещества, които отделят сероводород. Бактериите, запълващи цекума на "червея", поглъщат сероводорода, използват го като източник на енергия за образуване на въглерод. Процесът наподобява фотосинтезата, но вместо слънчева светлина се използват газове.

Проучванията на Kuphus polythalamia продължават. Учените се надяват да открият еволюционното звено, което е накарало корабните червеи да заменят дървесината със зловонните изпарения от сероводород.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...