18 април 2017 г.


В Аржентина често откриват яйца на динозаври, в това число и такива с останки от ембриони. Наскоро подобна на подобна находка се натъква пастир.

В провинция Неукен в южната част на Аржентина се намира лагерщетът от периода на Кредата. Преди 70-80 милиона години на това място е имало блата, а по-късно вулканична лава е консервирал образци от флората и фауната. Учените неведнъж са откривали на това място яйца от различни изкопаеми животни, но не винаги те са добре запазени, за да бъдат проучвани.

Наскоро местен  пастир се натъква на гнездо с яйца, а находката се превръща в сензация, след като се оказва, че в някои от тях има ембриони на динозаври. Учените вече са успели да анализират кожата и зъбите на ембрионите на древните животни. За последен път през 1997 година на същото място са откривани добре запазени яйца.

В района многократно са откривани гнезда на динозаври, както и останки от праисторически животни, които са ги разтурвали. С течение на времето вулканичните слоеве се разрушават и се разкриват нови находки от далечното минало. Материалът, който е наличен в региона може да се използва, за да се създаде палеонтлогически парк, Така към мястото ще се стичат не само туристи, но ще е налице и прекрасната възможност то да бъде запазено за поколенията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...