18 април 2017 г.


След силна пясъчна буря в Иран, разразила се наскоро, на повърхността са се показали останки от древен град или некропол. Първите анализи на терен показват, че се касае вероятно за населено място от ислямското средновековие (661-1508 година), но тъй като все още нищо не е сигурно, може да се окаже, че структурите са много по-древни или обратно - от по-ново време. Властите в Иран са взели превантивни мерки и преди организирането на научна експедиция, мястото ще се охранява от военните срещу набезите на иманяри.

"Техеран таймс" цитира изказване на Мохамед Вафай, директор в отдела за културното наследство на иранското правителство, според когото "във Фахраж е изпратен екип археолози, които трябва да установят дали се касае за некропол или населено място".

Археолозите ще проучат артефакти и руините на разкритите от бурята структури, за да се опитат да извършат първоначално датиране на комплекса. Ветровете са разкрили около 5000 квадратни метра от структурата.


След първоначалния оглед членовете на научния екип са отказали да изказват предположения относно възрастта на мястото. Пясъчната буря се разразява през месец март и изважда на бял свят древни руини, фрагменти от глинени изделия и керамика, уточнява губернаторът на южната иранска провинция Керман, където се намира Фахраж, Неджад Халеди.

Засега е рано да се правят категорични заключения, но според шефа на местния археологически музей, Хамид Рухи, се касае за поселение, съществувало по времето на ислямското средновековие, т.е. между 661 9 1508 година.
"За пръв път се разкриват подобни останки и липсата на точни данни за възрастта на структурите се дължи именно на липсата на база за сравнение. Веднага, щом разполагаме с нещо по-конкретно, то ще бъде изнесено като информация", казва Хамид Рухи.

Учените се надяват, че мястото ще се окаже достатъчно интересно и значимо, за да бъде включено в списъка с националното наследство на Иран. Няма да е прецедент за района Керман да се открият останките на древни поселения, тъй като и в Риган и във Фахраж са известни други такива места.


През вековете района на съвременната иранска провинция Керман е играла ролята на голяма "топилня", в която са се разтваряли и обединявали различни регионални култури и идейни течения. В провинцията има много исторически места и обекти, сред които са древни пазари, джамии, кервансараи и руините на антични градове, които са притегателно място за туристите.

За ислямските държави средните векове се определят като Златен век, заради разцвета на науките. Ислямските учени през периода разширяват познанията за нови технологии, в областта на географията, правото и медицината. Наред с науката се развиват и изкуствата, поезията, философията, икономиката и социологията.
Между VII и XIII век ислямският свят се превръща в център на научния прогрес и място, където могат да се научат най-новите постижения във всички области на познанието. Ислямският златен век води след себе си появата на много нови изобретения и познания, а трудовете на ислямските учени имат ключова роля в опазването и предаването на бъдещите поколения на знанията, натрупани от античната гръцка култура и по-стари цивилизации, развили се в района на Близкия Изток.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...