25 януари 2017 г.


Археолози са се натъкнали на страховита и вероятно уникална до момента находка - в некропол от епохата на Римска Британия, намиращ се на територията на днешен Нортхамптъншър, са намерили скелета на човек, чийто език е бил изтръгнат и заменен с плосък камък, вклинен между зъбите.

Мъжът е погребан по лице, което според археолозите е израз на суеверните опасения на тогавашните хора, да не би умрелият да възкръсне.
Гробището, което се намира край днешния Стануик до река Нен, датира от трети или четвърти век, когато в областта хората са живеели в малки общности, прехранващи се със земеделие. Открито е през 1991 година, но едва сега са предприети подробни археологични проучвания.

Саймън Мейс, един от екипа специалисти, извършващи проучванията, казва пред The Guardian, че подобен начин на осакатяване на човек е уникална находка за епохата на Римска Британия. "Досега в археологичните находки подобна липсва... Фактът, че човекът е погребан с лицето надолу е свидетелство, че в общността са смятали поведението му приживе като странно и опасно", цитира думите му британското издание.

Техниките за определяне на възрастта не са абсолютно прецизни, но специалистите определят, че погребаният е приключил земните си дни на около 30 години.
Една от основните теории е, че човекът е имал проблеми с психиката и сам е отрязал езика си. Другото предположение е, че езикът му е изтръгнат за да бъде наказан.

Мейс допълва: "Съществуват германски кодекси със закони, в които е определено отрязване на езика на онези, които разпространяват злонамерени обвинения срещу други. Търсим в момента в подобни кодекси, но не ми е известно дали в римските закони съществува нещо подобно. Очакваме отговори на запитвания, които сме изпратили на колеги по въпроса... но за момента нямаме обратно мнение, така че е възможно и да са съществували такива римски правила. Не знаем много и за това, доколко практиките в Римска Британия са се различавали от тези в същинския Рим".

Запитан, как археолозите са установили, че езикът на човека е бил изваден, Мейс обяснява: "Това, което ни наведе на тази идея е, че и в други погребения от същия период, които сме откривали из цяла Британия,  липсващите части от тялото на починалите са замествани с поставяне на подходящи по форма и разположение предмети. До момента имаме примера от десетина подобни погребения, в които сме успели да установим кой е заместеният орган. Основно става дума за обезглавени тела, при които в гробовете са поставяни каменни блокове на мястото на липсващата глава. Поради тази причина смятаме, че в случая липсващата част е езика, който е заместен от каменна пластина, втъкната между челюстите, на място където би трябвало да е езика".


Анализите на скелета дават на археолозите допълнителни факти в подкрепа на хипотезата им. "Ако отрежете езика на някого, в пълната с бактерии уста е много вероятно да се стигне до инфекция. И наистина, по костните останки съдим, за наличието на такава инфекция, което е в подкрепа на предположението ни", обяснява Мейс.  Той допълва, че "идеята за подмяна на липсващите телесни части с подходящи обекти, е интересна сама по себе си. Това може да е опит тялото да бъде предадено "в цялостен" вид на отвъдното. Но е възможно замяната с очевидно неодушевени предмети да е начин, по който да се предотврати завършеността на телесните останки".

Погребения на хора с лицето надолу се срещат спорадично в гробища, датираща от края на римската епоха и началото на саксонските нашествия. Някои археолози твърдят, че така хората са унижавали труповете на онези, които са приемали, че може да представляват заплаха дори и след смъртта. Мейс обяснява: "Това е начин, да възпрат умрелия да се въздигне от гроба и да навреди на живите. Срещат се примери за камък, втъкнат в челюстите на черепи, но са от по-късни периоди".

Още през 1991 година археолозите изваждат черепа, заедно с част от почвата и го консервират. Едва сега обаче са налице нужните условия и специалисти, които да се заемат с детайлни проучвания в лабораториите, където контролираната среда позволява да се запазят всички налични доказателства. В гробището са погребани общо 35 души.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...