6 януари 2019 г.


По време на разкопки екип китайски археолози е попаднал на изключително добре запазен меч, изкован преди повече от 2300 години. Впечатляваща находка е направена в древна гробница край град Синян в централно-източната провинция Хънан. Уникалният артефакт е намерен в оригиналната си ножница и това допълнително е спомогнало да се запази в толкова добро състояние след вековете, прекарани под земята.

Състоянието на меча е удивително - острието му е все още добре наточено и запазило блясъка си. Това не е първият случай, в който провинция Хънан поднася приятни изненади на археолозите. През 2015 година, по време на превантивни разкопки на мястото на бъдещ строеж в град Жуку, друг екип се натъква на сензационна находка: комплекс от 21 древни гробници, в които са запазени хиляди ценни артефакти, сред които и 2000-годишен бронзов меч. Китайските специалисти са определили, че гробниците датират от епохата на Воюващите царства (475-221 г. пр.н.е.) до времето на династията Хан (25 - 220 г.). В гробниците са намерени множество погребални дарове, сред които бижута, керамични съдове, плочи с надгробни надписи, бронзови изделия, но 2000-годишният меч е най-ценната сред находките.

Воюващите царства около 350 г. пр.н.е. 
250-годишният период в китайската история между 475 и 221 г. пр.н.е. е наричан "епоха на воюващите царства", защото територията под формалното владичество на династията Джоу е поделена между осем самостоятелно управлявани "царства". Осемте царства често и почти непрестанно воюват помежду си, докато през 221 г. пр.н.е. Цин Шъхуанди успява да покори всички под властта си и да постави началото на първата императорска династия Цин. Войните, които царствата водят през двата века и половина, са описвани като особено жестоки и кръвопролитни. Повечето от владетелите са принудени да воюват само за да оцелеят, но има и такива, които със сила разширяват териториите и властта си.



Най-яркият пример са владетелите от династията Цин, които прбягват до брутално насилие, за да постигнат целите си и в крайна сметка да покорят всички останали царства. Цин се придържат към легизма, в основата на който са залегнали суровият контрол, принудителният труд и абсолютното раболепие пред императорската власт. Повечето историци приемат, че владетелите от династията Цин са безмилостни и жестоки както във военното дело, така и в мирно време.


Пак през този период обаче се появяват и основните философски и религиозни школи в Китай: даоизма, легизма, конфуцианството и моизма и се разпространяват сред поданиците на бъдещата империя, оцелели сред кървавите битки.

Мечът на повече от 2300 години, открит край Синян, е изкован точно през този, белязан от кръв и насилие период. Във видеото, разпространено от официалните китайски медии, може да се види, че острието на меча все още е остро като бръснач. В клипа се вижда как експерти се опитват внимателно да извадят древното острие от ножницата му, стараейки се да не я повредят. Мечът плавно излиза от ножницата, което доказва, че артефактът, изкован преди толкова много векове, е майсторски изработено оръжие.




Засега няма официални изявления по отношение на бъдещето на артефакта, но без съмнение той ще бъде изложен в експозицията на Националния музей на Китай веднага, след като експертите приключат с проучването на древното острие.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...