6 януари 2019 г.

Входът на принципията на лагера на VI легион
По време на нови разкопки в лагера на VI Железен легион в Израел, археолози се сдобиват с още интересни находки. Например, експертите са открили входа към принципията – сърцето на военния лагер, където се е поставял римския аналог на по-късните военни флагове – свещения орел на легиона (загубата му се смята за позорна за целия легион),

Легионите са основата, върху която се гради военната мощ на Рим. Те са нещо повече от чисто военно подразделение; всеки легион по-скоро е аналог на отделна, малка армия. В определени ситуации няколко легиона са поставяни под общо единно командване, за да се реши дадена задача. Например, през 70 година четири легиона обсаждат Йерусалим. Но в по-голяма част от времето всеки от легионите действа самостоятелно, като всеки изпълнява своите си конкретни задачи. Броят на легионите в Римската империя не е постоянен – варира между 25 и 33. Променя се и числеността на легионерите в един легион – между 3 и 6 000. През II–III век в едно такова подразделение обикновено се сражават около 5 000 воина.

Шести легион е сформиран от Гай Юлий Цезар. Железният легион участва в прочутата обсада на Алезия, води сражения в Испания, Гърция, Сирия, Палестина, Понт, Египет, Партия и Армения. Шести легион например, изиграва решаваща роля при разгрома на Фарнак II в битката при Зела през 47 г. пр.н.е., след която Цезар пише до сената прочутото си кратко донесение за изхода от сражението: “Veni, vidi, vici“ („Дойдох, видях, победих“). Същият легион, но вече реформирован в по-късно време участва и в потушаване на юдейското въстание срещу римляните, предвождано от Бар Кохба (132 – 136 година).




За ориентировъчното място, където се е намирал лагера на VI легион, се знае отдавна: близо до Мегидо (или по-известен като Армагедон, където според библейските писания ще се състои последната битка) има местност, която се нарича Ладжун. В това название е лесно да се разпознае изопаченото латинско legio. Но експертите успяват да установят точното място на лагера едва през 2013 година. За момента това е единственият цялостен лагер на римски легион, открит в източната част на някогашната империя. Размерите му са приблизително 300 на 500 метра; датиран е от II–III век.

Най-важна находка от сезона на разкопки през 2017 година в Ладжун, е откриването на принципията. Това място е не само щаба на легиона, но е изпълнявало функциите и на светилище, и на оръжейна, както и на съкровищница. Там са изпълнявали задълженията си и писарите на легиона.

Кухненско гърне, в което се намират кремираните останки на легионер
Принципията на VI легион е била внушителна сграда. Размерите ѝ са били около 100 х 100 метра. Фасадата на зданието е било украсено с колонада, друга колонада е имало и във вътрешния двор. Пред входа се е намирал надпис с посвещение, в което най-вероятно е било отбелязано строителството на сградата. Надписът обаче е силно увреден, затова засега не е изцяло разчетен. Но вече е ясно, че в надписа е включен списък с няколко имена. Чии са изписаните имена е трудно да се определи; възможно е да са на командирите на легиона или на особено отличили се легионери.



Други интересни находки археолозите са открили на малко неочаквано за неспециалистите място – в латрината (тоалетните). На мястото са открити множество римски монети, фрагменти от стъклени изделия, керамика и кости от животни. Всъщност, не е толкова изненадващо място за толкова находки, тъй като точно в латрината се е събирал голяма част от боклука на лагера.

Част от теракотени тръби от канализацията на лагера
Друга интересна находка е керамичен съд, служил за кухненска утвар, който обаче се е превърнал в място за вечен покой на кремираните останки на човек, вероятно легионер. Археолозите припомнят, че сред римските войници от онова време кремацията е била обичайна практика. А в Ладжун подобни погребения са открити във всички части на лагера.

Керамична плоча, запазила отпечатък от сандал на легионер
По време на разкопките в предишни сезони – през 2013 и 2015 година – са открити голям брой фрагменти от покривни керемиди, носещи щемпела на VI Железен легион. През този сезон археолозите са намерили плочки от брони, гвоздеи с кухи глави, част от теракотените тръби от канализационната система на няколко сгради във военния лагер, които свидетелстват за високата степен на планиране при изграждането на обекта.

Фрагмент от керемида с щемпела на VI легион
Краят на лагера на Шести легион също е изпълнен по предварителен план. Към края на III век, по време на управлението на император Диокелциан, Железният легион е предислоциран на източната граница на Империята. Преди да поемат към новото си място на базиране, легионерите са демонтирали всичко ценно и напълно са разградили лагера, пише Haaretz.com.

Бронзови пластини от броня

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...