14 декември 2016 г.


Малки частици космически "прах" постоянно падат на Земята, но не е никак лесно да бъдат забелязани. Наскоро учените са постигнали успех и в това - намерили са начин да откриват микрометеорити по покровите на сградите.

Частиците с извънземен произход с размер от 50 микрона до 2 мм се наричат микрометеорити. Това са малки космически прашинки, пристигнали от космоса, пресекли земната атмосфера с много висока скорост и накрая оказали се на повърхността на Земята.

Най-доброто място за търсенето на космически прах е Антарктида: там въздухът е най-малко замърсен, а върху чистия сняг е по-лесно да се забележи тъмното прахово вещество. Космическа прах се открива и на морското дъно, както и на много други относително екологично чисти места. В градовете тя се смесва с битовите и техногенните замърсители, затова и до момента никой не се е опитвал да я търси в урбанизираните територии.


Шведският учен-любител Йон Ларсен е успял да измисли начин, по който да намира космически прашинки в градовете. Той е създал проекта Stardust и в продължение на няколко години събира микрометеорити от покривите на сгради в Осло, Париж и Берлин. След това Ларсен изпраща снимки и образци от находките си на специалисти от Имперския колеж в Лондон. Година след година там получават тези данни и в крайна сметка им се налага да признаят за правилни изводите на ентусиаста от Швеция.

Към проекта се включват и нови учени от няколко държави. Те проучват 300 кг различен материал, изпратен от Ларсен и от този масив отделят 500 частички, за които е ясно, че са с кометен или астероиден произход. Всички са със субсферична форма и по размер достигат до 0,3 милиметра в диаметър.

Резултатите от изследването са публикувани я списание Geology. Оказва се, че да се отдели космическия от градския прах не е чак толкова сложно: микрометеоритите съдържат минерали, притежаващи магнитни свойства. Това прави възможно търсенето им да се извършва с използването на обикновен магнит.

Всички частици, събрани от Ларсен, са паднали на Земята през последните шест години. Това на практика са най-пресните образци от микрометеорити, с които науката разполага към момента. А детайлното им проучване ще помогне да се научат ощи факти за историята на Слънчевата система.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...