15 декември 2016 г.

Археолози от шведския университет в Гьотеборг са открили древен подземен град в Гърция. Находката е направена близо до съвременния град Кардица, който се намира на 50 км от столицата Атина. Учените не изключват вероятността находката да се окаже значима до толкова, че да промени представите ни за античната история, пише Independent.


"Не разполагаме с данни, които да сочат, че по-рано са провеждани сериозни разкопки в района", казва Робин Ренлунд, който е един от участниците в изследователската група. Археологът добавя, че откритите от екипа останки на подземен населен пункт свидетелстват, че в античността близо до Кардица е имало истински полиси, а не просто села, както се смята до момента.

Някои от артефактите, намерени от изследователите, са били на повърхността. Това са предимно стени и фрагменти от фундаменти на сгради. С помощта на специален радар археолозите са успели "да разгледат" исторически артефакти, които все още се намират под земята.


"Не сме започнали все още разкопки, но вече разполагаме с данни, които разкриват какво се крие под повърхността. Например, успяхме да определим местоположението на мрежа от улици", разказва Робин Ренлунд.
Той добавя още, че градът вероятно е процъфтявал през IV - III век пр.н.е., преди да бъде изоставен - вероятно, заради римските завоевания в района.


Шведските археолози ще продължат работата си край Кардица през 2017 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...