27 декември 2016 г.


Специалисти по генетика от Националния музей по естествени науки и история в Чили са съставили ДНК карта на няколко от най-старите мумии на Земята. Освен това, след използване на съвременните методи за сканиране, учените са разработили и 3D-модели на мумиите, създадени от индианците чинчоро, съобщава Phys.org.

"В първата мумия, която проучвахме, нямаше кости. Тя, по всичко личи, е била нещо като "колаж", кукла, призвана да пресъздаде човека, когото по една или друга неизвестна ни причина не са успели да мумифицират. Проучвайки тези тела, искаме да разберем кои са били и как са живели индианците чинчоро, с какво са се прехранвали и дали имат роднински връзки със съвременните чилийци", обяснява Вероника Силва от Националния музей по естествени науки и история на Чили.


Културата чинчоро възниква преди около 10 хиляди години в земите, които днес се намират на териториите на Перу и Чили. Това е народ, живял в малки селища, прехранвал се предимно с морски продукти, и изобщо водил един съвсем обикновен живот. Чинчоро са едни от първите южноамерикански племена, усвоили методите за мумифициране на тела. Учените предполагат, че индианците от това племе са се научили как да мумифицират мъртвите си, благодарение на промени в климата, които превръщат пустинята Атакама в малко по-поносимо за живот място. Това се е случило преди около 7 000 години, когато се появява традицията за мумифициране на умрелите.

При подготовката за мумифициране от тялото на починалия са изваждани всички вътрешни органи и мозъка, а кожата внимателно е сваляна. После останките са измазвани с глина, а върху нея отново е закрепвана кожата. Засега не е много ясно, защо индианците са превръщали умрелите си в мумии - обществото им не е подчинено на погребални обреди и култ, който да "предвижда" живот след смъртта.


Вероника Силва и колегите ѝ решават да хвърлят малко светлина върху този проблем. За целта решават да изследват вътрешния "строеж" на мумиите, които са оцелели до наши дни; да им съставят ДНК карти и с помощта на скенери да поучат дигитални модели на черепите и костите им.

С помощта на компютърната томография екипът излседва 15 мумии на деца, съхранявани в хранилищата на музея. Всяка мумия е "разрязана" на хиляди виртуални слоеве с дебелина под и около 1 мм. Слоевете после са обединени с помощта на компютър, за да се получи цял 3D-модел.

Реконструираните дигитални образи и ДНК-анализите, които съвсем скоро ще са напълно готови, ще дадат на учените информация по въпроса, защо индианците  чинчоро са превръщали починалите си близки в мумии, както и кои са "наследниците" на тази праисторическа култура, разивла се на Южноамериканския континент.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...