5 октомври 2020 г.


Тази забележителна снимка е от "новата продукция" на телескопа "Хъбъл". Космическият телескоп на NASA/ESA е заснел спиращата дъха хаотична красота от нагорещени газове и тъмна космическа прах, реещи се из една от сателитните галактики на Млечния път - Големия Магеланов облак (Large Magellanic Cloud, LMC).

Изображението е запечатало една от "звездните ясли", която в класификаторите на астрономите фигурира като N159. Това е регион с диаметър от около 150 светлинни години, в който се наблюдават много ново звезди. Младите светила излъчват интензивно в ултрвиолетовата част от спектъра, което предизвиква светенето на намиращия се в съседство водород, а освен това води и до формирането на пръстеновидни звездни ветрове, които извайват в околното пространство причудливи "пейзажи" от арки, нишки и хребети.

LMC е една от малките сателитни галактики, които гравитират около Млечния път и заедно с още няколко е част от т.нар. локална група галактики. Освен това е и една от най-близо разположените до нас - намира се само на 163 000 светлинни години.



В центъра на космическия облак от снимката е мъглявината Papillon, с нейната (както личи и от името ѝ) характерна форма на пеперуда. Мъглявината е малък, плътен обект, който се предполага, че е свързан  с една от ранните фази от бурното формиране на много млади звезди.

N159 се намира на около 160 000 светлинни години от нас. Съвсем близо е до мъглявината Тарантула - друго място, където протича бурно формиране на млади звезди в LMC.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...