5 август 2016 г.


Жител на предградията на град Пуна в индийския щат Махаращра рано сутринта на 31 юли 2106 година чува рев на леопард. Звуците на изтормозеното животно идват от близкия кладенец, който е с дълбочина 18 метра. Човекът веднага повикал представители на властите и подал сигнал до природозащитниците от организацията Wildlife SOS.

Пристигналите на място специалисти забелязали, че леопардът отчаяно се е хванал за хвърлените му въжета и направената от подръчни материали дървена люлка, но вече започва да губи сили. Еколозите се оказват подготвени за подобна ситуация – пристигнали са на мястото с нужната им клетка.

В началото, след като спускат и клетката в кладенеца, леопардът подхожда с недоверие към нея, но в крайна сметка се решава да се възползва от предложената му помощ. Когато е изваден на безопасно място, ветеринари установяват, че това е самка. След като я преглеждат и намират, че е в добро здраве, еколозите са я освободили.


В много части на Индия леопардите живеят в непосредствена близост до хората, а Пуна е много показателен в това отношение пример. Там на практика в близост липсват гори, затова и леопардите няма къде да ловуват и това ги принуждава постоянно да извършват набези в крайградските зони.

За периода 1993 – 2001 година в района на Пуна са регистрирани 33 нападения на леопарди срещу хора – средно по 4 на година. А в целия щат от 1995 до 2005 година 201 човека са загинали и 902 са наранени при среща с хищниците. И въпреки това, леопардите са под защита на закона.

За да се намалят максимално инцидентите, правителството е започнало програма по преселване на животните на други места, но и тя се оказва неефективна за момента. Привикнали лесно да се сдобиват с храна, посещавайки населените места, леопардите продължават и на новите им територии да търсят лесния начин за ловуване – атакуват домашни животни. Проблемът засега няма решение, но и дума не може да става за избиване на леопарди.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...