6 август 2016 г.


С помощта на съвременните технологии и постиженията на науката, специалисти “съживиха” млада жена, живяла преди повече от 3700 години.
Останките на жената, в това число черепът и зъбите ѝ, са открити през 1987 година в Ачванич, в историческата северна област на Шотландия Кейтнес.
Археолозите я наричат “Ава” – нещо като съкращение от Ачванич. Дълги години археологът Мая Хол се занимава с извършването на задълбочен и детайлен анализ на останките ѝ. Лицевата реконструкция пък е дело на Хю Морисън, дипломант на университета в Дънди.


Останките на Ава и предметите, открити при разкопките, се съхраняват в музея Caithness Horizons в Търсо, Шотландия.

Необичайното в находката е, че жената, живяла през бронзовата епоха е погребана в яма, вкопана в скална основа. Черепът на Ава е с аномална форма. Специалисти изказват предположение, че умишлено е удължаван.


Смята се, че Ава е представител на т.нар. Beaker culture или Културата на камбановидните съдове - археологическа култура от късния неолит. За представителите на културата са характерни къси, заоблени черепи, но Мая Хол казва пред ВВС, че находката от Ачванич е с удължена, ненормална и неравна форма.


Хю Морисън пък, който специализира лицево-челюстна реконструкция в университета в Дънди, използва познанията си по антропология, за да изчисли параметрите на липсващата долна челюст на Ава и с помощта на компютърен софтуер да пресъздаде облика ѝ.

Първите анализи, извършени веднага след откриването на останките ѝ, сочат, че скелета принадлежи на жена от бялата раса, починала на възраст 18-22 години.


Специалистът обяснява, че формата и дебелината на устните може да се изчисли по зъбния емайл, а ширината на устата може да бъде определена по разположението на зъбите.


Морисън извършва реконструкцията, като използва голяма база от данни, за да пресъздаде дебелината на слоевете мускули и лицеви тъкани. Софтуерът отчита и индивидуалните особености според останките и изчислява точната дебелина и разположение на лицевите мускули. Всички параметри, събрани заедно, дават на компютърната програма нужните данни, за да реконструира образа.


Когато се работи по древни останки, пресъздаването на точния цвят на кожата, очите и косата е сложна задача. Те няма как да бъдат изчислени по анатомията на черепа. Затова и се прибягва до познанията ни по антропология, като се използва и не малка доза артистизъм.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...