7 август 2016 г.


Три индонезийски вулкана направиха “хетрик” тази седмица, изригвайки едновременно.
Индонезия се намира в активния геоложки “Огнен пръстен” и на територията ѝ има около 130 вулкана. Три от тях през последната седмица започнаха да изхвърлят прах и камъни – Синабунг, Гамалама и Ринджани.


Няма съобщения за пострадали или жертви, но се наложи властите да затворят летища, което наруши графиците на много транспортни компании, включително и онези, които извършват превози до популярния за почивка остров Бали. Ринджани се намира на остров Ломбок, близо до Бали, Синабунг е на Суматра, а Гамалама е в архипелага на Молуските острови.


Хиляди жители са евакуирани. Най-много са тези, живеещи близо до Синабунг, който покри с вулканична пепел околните населени места. До този момент през 2016 година 13 000 от общо 250-милионното население на Индонезия са евакуирани заради вулканичната активност, а по-голямата част от тях са от околностите на Синабунг.


Изригванията на трите вулкана не са неочаквани. Преди това са регистрирани множество земни трусове, които се дължат на придвижващата се към повърхността магма.


Летищата в Тернате и Ломбок остават затворени заради високото съдържание на вулканична пепел във въздуха, а това представлява опасност за самолетите.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...