7 август 2016 г.

Основите на ветроуловителната кула в Ал Кусур на остров Файлака, Кувейт
По време на разкопки в големият град от древността Ал Кусур, който се намира на остров Файлака в Персийския залив и принадлежи на Кувейт, археолози са открили руините на сграда от VII-IX век с изградена “охладителна” система.

Единадесет археолози от Словакия участват тази година в сезонните разкопки на колегите си от Кувейт. Задачата, която са си поставили двата екипа учени, е да опишат и с помощта на съвременните технологии да създадат 3D-реконструкция на големите структури в древния град, заедно с още около 140 други сгради.

Поселението на Ал Кусур принадлежи на оцеляла общност на християни – несториани, населявали това място в ранно ислямския период.

Разкопки на мястото на древния дворец
Забележителното откритие от тазгодишните разкопки е добре запазеният дворцов комплекс от VII-VIII век, изграден от глинени тухли върху зидани основи.
По време на проучванията, археолозите са успели да установят няколко интересни технологични детайли, както и да възпроизведат начина, по който са функционирали отдавна забравени структурни иновации, използвани от древните строители.

Помещение използвано за складиране и смилане на зърнени храни
Вероятно най-интересна е находката на долната част от каменна кула, в която има сложна система от канали.
“Според първите ни анализи, може да кажем, че става дума за уникална архитектурна иновация – т.нар. “ветроуловителна кула” или бадгир на фарси. Това е един хитър начин за охлаждане на интериора на сградите, посредством създаването на въздушни потоци “уловени” от надстройката на кулата. Находката показва, че местната общност е била на сравнително високо технологично ниво”, обяснява директорът на словашкия институт по археология Матей Раткей.

Керамични артефакти, открити по време на тазгодишните разкопи
“Тази неизползваща енергиен източник вентилационна система е била широко разпространена в миналото, специално в района на Иран и Средния Изток, а по-късно и в Северна Африка. Съвременните архитекти периодично преоткриват принципа на действие на тази древна охладителна система, и то предимно по експериментален път. Изглежда, че нашето откритие в Ал Кусур е най-старото известно до момента доказателство за такъв тип древен “климатик”, добавя Раткей.

При разкопките са открити още множество артефакти – керамични и стъклени съдове, мазилки и щамповани декоративни керамични плочки, върху които има християнски символи. Намерени са и византийски монети. Точно монетите са помогнали на учените в датирането на останалите находки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...