5 август 2016 г.

Нова бронзова статуя, посветена на митичния крал Артур. Замъка Тинтагил, Корнуол
Археолози, провеждащи разкопки в Корнуол, са открили останките от стените на дворец, за който са убедени, че датира от VI век. Специалистите смятат, че тези древни стени може да се окажат свързани с легендарния крал Артур, понеже се намират на мястото на замъка Тинтагил, а той от своя страна – според народните предания – се смята за родно място на краля.

Разкопките в Тинтагил
В статия за The Telegraph се съобщава, че разкритата структура по всяка вероятност е била дом за могъщ и богат владетелски род, управлявал някогашното британско кралство Думнония. Доказателствата в подкрепа на тази хипотеза идват от около 150 фрагмента от керамика и стъклария, които са останки от древни съдове, изработени на различни места в средиземноморския регион.
Два от артефактите, които екипът е открил до момента, представляват части от амфора и фрагмент от финикийска купа или голям поднос. И двата съда вероятно са използвани в масовите пиршества по повод различни празници, смятат учените.


Разкопките са част от петгодишен проект, чиято основна задача е да се извършат проучвания на известното и интересно от гледна точка на археологията място в Корнуол, датиращо от периода V – VII век. Самата структура е още по-известна заради замъка и крепостта Тинтагил, които са от XIII век.

В някои исторически текстове се твърди, че крал Артур е роден в замъка на крепостта Тинтагил в Корнуол. И разбира се, крал Артур е легендарен и световно известен от преданията, в които се говори за меча му Ескалибур и рицарите от кръглата маса, както и за учителя му (а в някои предания и негов враг) магьосникът Мерлин.


Легендите за крал Артур са очаровали мнозина, но специалистите, сред които е и Ралф Елис, твърдят, че “историите за крал Артур и неговите галантни рицари са изпъстрени с много разочароващи несъответствия и противоречия. Авторите на тези легенди са смесили две истории в една сложна компилация, но са го направили по много тромав начин, придържайки се само към общите рамки и изцяло “оплесквайки” детайлите. Много са малко имената и събитията от тези легенди, за които изобщо се споменава в историческите хроники […]”


Това прави легендите за крал Артур трудни за определяне и възприемане – само като мит, само като факти или смесица от факти и измислици. Освен това, налице са и съмнения, появили се съвсем скоро, относно родното място на митичния крал. Съвсем наскоро “историческият детектив” Греъм Филипс издаде книга, в която излага своето виждане по въпроса за произхода на Артур. В книгата си той описва родното място на един от последните защитници на бритите срещу саксонското нашествие на място в графство Шропшър, а не в югоизточната част на Англия.

Фргамент от глинен съд, финикийска изработка, служил за пренасяне
на вода - част от находките от разкопките през тази година
Но дори и това да не е родното място на Артур, крепостта Тинтагил си остава едно от най-важните за археолозите места в Европа.
В съобщението на Telegraph се казва: “Останките на замъка, построен през 1230-1240 година от Ричард, граф на Корнуол, брат на Хенри III, се намират върху по-старо средновековно селище, което според експерти е принадлежало на богат владетелски род. Налице са доказателства, че живелите на това място през Тъмните векове лордове са водели оживена търговия с далечни страни, откъдето са внасяли скъпи стоки и изящни предмети за бита, а са изнасяли ценната калаена руда”. 

Уин Скът, един от кураторите в археологичния проект, се надява, че предстоят нови открития в иначе добре проученото място: “Това е най-значимият археологичен проект в Тинтагил, провеждан след 1990 година. Разкопките, които ще продължат три седмици, са първата крачка в петгодишния проект за проучвания, който цели да разкрие напълно миналото на крепостта Тинтагил в Корнуол. Откриването на сгради, принадлежали на високопоставени лица – вероятно царски комплекс – в Тинтагил ще ни накара да преразгледаме вижданията си за мястото. Засега сме отворили само малък прозорец към миналото, но догодина ще разширим търсенията си на база това, което научихме през този археологически сезон. Събрали сме и проби за анализи и когато те бъдат проучени в лабораторни условия, ще започне истинското забавление за нас, защото ще получим много отговори за миналото на Тинтагил”. 

Джаки Новаковски, археолог от Кеиймбридж и ръководител на тазгодишните разкопки, споделя оптимизма на Скът и очакванията му за нови открития на база на събраните през този сезон артефакти. Тя казва: "Имаме изключителната възможност да научим нови неща за познатия ни, но все още криещ тайни Тинтагил – място, което е от международно значение. Намираме се в разгара на активните разкопки и през тази година, както и през следващата, посетителите на това място ще могат да видят работата ни на терена и да научат от първа ръка за всичко ново, което откриваме”. 

Предстои тепърва да научаваме какво ново са открили археолозите в Тинтагил, Корнуол.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...