4 юли 2016 г.


Пет години след изстрелването й сондата "Юнона" (Juno) на НАСА трябва да застане на орбита около Юпитер на 5 юли, за да разгадае тайните на най-голямата планета от Слънчевата система, която се крие под дебел слой облаци, съобщиха световните информационни агенции.

На 5 юли в 3:18 ч. по Гринуич, когато в САЩ още е 4 юли, при скорост 64 км/сек, "Юнона" ще включи главния си двигател за 35 минути. Това ще намали скоростта ѝ и сондата ще застане на полярна орбита.

Тя ще остане 18 месеца край планетата, като ще направи серия от 37 прелитания край нея. По-голямата част ще са на височина между 10 000 и 4667 км над облаците на газовия гигант.

Заради голямото разстояние до Земята - около 869 млн. км радиосигналът, потвърждаващ включването на двигателя, ще стигне до екипа на мисията след 48 минути, в 4:06 ч. по Гринуич.

Досега най-близо до Юпитер се е доближавала сондата "Пайъниър" - на 43 000 км, а най-много данни са събрани от мисията"Галилео", продължила 14 години.

След като обиколи два пъти Юпитер на орбита, продължаваща 53,5 дни, "Юнона" ще застане на орбита от 14 дни през октомври, при която ще прелита и над двата полюса.

Инструментите на "Юнона" ще изследват гигантското северно сияние на Юпитер, произхода, състава, атмосферата и магнитосферата на газовия гигант. Специалистите още не знаят дали Юпитер има твърдо ядро и колко е кислородът и водата там.

Потенциална опасност за сондата при толкова голямо доближаване до Юпитер е голямото налягане на водородния ѝ слой, заради което той е като силен проводник на електричество. Специалистите мислят, че това явление, заедно с бързото въртене на Юпитер - едно денонощие там е само десет земни часа, генерира много силно магнитно поле, което обгръща планетата и може да застраши сондата, пише БТА.

Учените се надяват да разберат колко вода съдържа Юпитер. Това ще помогне да бъде разгадан произходът на най-голямата планета в Слънчевата система.

Разстоянието, на което е сега Юпитер от Слънцето, е около пет пъти по-голямо от това, на което е Земята. Възможно е обаче Юпитер да се е образувал на различно място и да се е преместил, като е изтласкал гравитационно други планети по пътя си.

Повече от половината от материала, останал след образуването на Слънцето преди 4,6 млрд. години, е послужил за формирането на Юпитер. Обиколката на планетата е 11 пъти по-голяма, отколкото е земната, а и около нея има 67 известни луни.

Сондата беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя тежи четири тона, като се задвижва със слънчева енергия. Бюджетът на мисията е 1,1 млрд. долара.

Само преди дни от NASA показаха изумителни кадри, заснети с телескопа "Хъбъл", който е уловил полярно сияние на Юпитер. От Земята се извършват и допълнителни наблюдения, целящи да се придобие цялостна представа за условията, в които предстои да работи "Юнона".


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...