4 юли 2016 г.


В Китай текат последните довършителни работи по изграждането на най-големия в света радиотелескоп, който трябва да заработи през месец септември тази година.


500-метровият Aperture Spherical Telescope, или FAST, покрива площ от 30 футболни игрища. 
Едновременно тече и проект на стойност 180 милиона долара, който предвижда използването на изкуствени спътници в съвместна мрежа, чиято задача е търсенето на следи от извънземен разум, цитира съобщение на официалните власти агенция Синхуа
За Пекин мащабното изследване и разгръщане на космическата програма на Китай си остава основен приоритет. 


Специалистите вече започват тестове на работните параметри на телескопа, който се намира на склоновете на  планинския масив Пинтан в провинция Гуейджоу, в югозападната част на Китай. Работата му ще се осъществява под ръководството на учени от Китайската академия на науките. 


Телескопът ще извършва проучвания на свободния водород и отдалечени галактики. Предназначен е да улавя слаби сигнали от много далечни пулсари. С негова помощ учените се надяват да улавят и низкочестотните гравитационни вълни. Не на последно място радиотелескопът ще участва в програмата за търсене на следи от извънземен разум. 


Когато заработи, FAST ще измести от челното място най-големия до момента радиотелескоп, намиращ се в обсерваторията Аресибо. Той е с диаметър от около 300 метра и за момента държи първенството по този показател.

Китай уверява, че цялата му космическа програма е изцяло насочена към мирно изучаване на космоса. Пентагона обаче следи отблизо развитието ѝ, тъй като се опасява “да не би някои от космическите апарати да могат да се използват в случай на кризи”, съобщава Ройтерс. 


Китай предвижда през 2018 година да изведе в околоземна орбита “основният модул” на собствена космическа станция.





0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...