3 юли 2016 г.


Наричат го “Ringheiligtum Pömmelte” или Германския Стоунхендж. Намира се до Пьомлете в провинция Саксония-Анхалт. На това място преди около 4300 години се е издигал комплекс,  в който хората от каменната и бронзовата епоха са извършвали ритуалите, чрез които почитали божествата си, в това число и човешки жертвоприношения. За комплекса по-подходящо би било да се използва определението “Уудхендж” на Германия, защото е бил изграден от 1 200 акацииеви трупи.

Праисторическото светилище е открито през 1991 година, когато е забелязано от прелитащ над гористия район край река Елба самолет. Състои се от седем дървени структури, издигнати в седем концентрични окръжности. Дървените структури се редуват с валове и насипи, за които се предполага, че са служили за астрономични наблюдения или като място за погребални ритуали в периода XXIII – XXI век пр.н.е. Археолозите са определили времето, когато комплексът активно е използван по останките от черепи, открити на място.


Най-външният от кръговете в структурата е с диаметър 115 метра. Вътре в кръга са открити скелети на деца и млади жени, по които има следи, показващи, че смъртта им е била насилствено причинена.

Според специалисти, цитирани от DW структурата край Пьомелте по нищо не отстъпва на Стоунхендж. Единствената съществена разлика е, че германският вариант е изграден от дървени трупи и това е причината отдавна да е “заличен”, за разлика от каменните монолити в полята на Солсбъри.


“Ringheiligtum Pömmelte” е част от т.нар. Himmelsweg, което означава “път към небесата” – маршрут в днешна Саксония-Анхалт, където е има много места, от които хора са извършвали своите “астрономични” наблюдения в праисторически времена, уточнява DW.

За да бъде реконструирано мястото, властите са заделили 2 милиона евро. След извършения “ремонт” древното съоръжение вече е отворено за посещения от желаещите да се потопят в мистичния свят на хората, живели преди хилядолетия.


Археолозите се опитват да избягват термина “човешко жертвоприношение”. Вместо това ползват “ритуални убийства”. Но на практика става дума за все същият акт, в който се жертват малцина в името на добруването на цялата общност, пиеш Шпигел. В полза на по-голямата идея са убивани хора. Това се е смятало за съвсем нормална практика в далечните XXIII -XXI век  пр.н.е. Жертвани са били деца, девойки и млади жени.

Край Стоунхендж в Солсбъри са открити доказателства са подобни приношения.
Според информация на Smithsonian край Стоунхендж е открит само един мъжки скелет, за който може да се твърди, че е бил пренесен в жертва. Младежът е бил около 20-годишен и е умъртвен, след като е пронизан със стрели с кремъчни върхове. За специалистите е безспорно, че е станал жертва не на ловен инцидент или по време на битка. Мястото, на което са открити останките му изключва възможността да е бил убит като наказание за извършено престъпление… Точната причина за екзекуцията му никога няма да може да бъде 100-процентово определена, но най-голяма е вероятността той да е бил принесен като “ритуална жертва”.


Хората, живели преди 4300 години край днешния германски Пьомелте са разполагали с волове, отглеждали са зърнени култури и рапица. По същото време през това място са минавали множество търговски маршрути, по които из праисторическа Европа хората са търгували с кехлибар, сол и руди.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...