3 юли 2016 г.

Снимка: NASA
NASA публикува снимка на едно от най-впечатляващите природни явления – вихровите пътеки, или наричани още пътеки на Карман. Явлението е заснето от спътника Terra.

Причудливите облачни вихри са заснети над Атлантическия океан в района на архипелага Мадейра и Канарските острови.

За пръв път подобни вихри, или по-точно – създаващите ги физични процеси, са описани от американския физик от унгарски произход Теодор фон Карман в началото на XX век и в негова чест са наречени с името му.
Вихрите може да се формират, когато по пътя си облаците срещнат големи препятствия – от острови, до кратери на вулкани, например. Въпреки това, вихрова пътека не винаги се формира, а само при определени скорости на въздушните течения, атмосферното налягане, а също в зависимост от формата и големината на препятствията.

В денят, когато е заснета тази снимка, ветровете духат от североизток, което прави възможно формирането на поредица от атмосферни вихри. На снимката те се открояват като кръгове и завихрения от облаци, формиращи се по направление на вятъра.

Вихрови пътеки на Карман са заснемани и преди от спътници в различни региони на планетата. Но тази снимка е уникална с това, че на нея се виждат едновременно три различни потока от вихри.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...