14 юни 2016 г.

Всяка култура по свой начин се справя с края на човешкия живот. Някои от обичаите се приемат като много “необичайни” от представителите на другите култури. Погребалните ритуали на хората, населявали през бронзовата епоха островите Оркни, без съмнение ще се окажат в първите редици на класациите за най-странни и зловещи.

Изследване на гробници на островите Оркни, намиращи се на северозапад от Шотландия, открива доказателства, че праисторическите жители на тези земи са осакатявали телата на мъртъвците си, отделяйки плътта от костите, а самите кости са били натрошавани и хвърляни като “кървав коктейл” в общи гробове.

Изследването на страховитите погребални ритуали е извършено от екип на д-р Ребека Крозиер от Университета на Филипините. Заключенията си учените публикуват в статия за Journal of Archaeological Science.

Археолозите са извършили повторна съдебно-медицинска експертиза на над 12 275 фрагмента от кости, открити в две отделни гробници от коридорен тип на острови от архипелага Оркни. Датировката на гробниците е от времето на неолита – между 4000 и 2400 г. пр.н.е.

При предишното изследване е установено, че костните фрагменти са били обгорени или заровени преди още плътта по тях да е изтляла. Екипът на д-р Крозиер установява поне 40 следи от вдлъбнатини по някои кости. Намерени са и 19 следи, оставени от остри предмети, а по три фрагмента са открити следи от остъргване. Това кара експертите да предположат, че върху останките на мъртъвците са извършени някакви насилствени действия и преднамерено са разчленявани. След разчленяването на частите, телата са били “омесвани” заедно с други останки в масовите гробове.

Какво обаче може да е карало хората да се отнасят така с мъртвите си близки или членове на племето?
Д-р Крозиер изказва предположението, че това е “израз на споделена принадлежност и приемственост на потомците и предците им”. Тя смята, че ритуалът е представлявал процес на приобщаване на индивида към по-голямата група на общността.

Плътта е била разрязвана на много места, за да може всички органи на всички починали да се разлагат едновременно. Учените обясняват тази практика с това, че скоростта на разлагане на телата може да се повлияе от много фактори, като например от начина, по който е настъпила смъртта до сезона, през който е починал човека. За праисторическите хора осъществяването на подобно равномерно протичане на гниенето на телата на починалите е представлявало голямо предизвикателство.

Островите от архипелага Оркни са същинска съкровищница за археолозите. Те се надяват, че събраната информация ще им помогне да надникнат в живота на първите заселници на Британските острови. На островите от архипелага до момента са открити 72 гробници, накои от които датират отпреди 5 500 години. Освен това там се намира и древният кромлех, наречен “Пръстенът на Бродгар” (Ring of Brodgar) – структура с формата на кръг с диаметър 104 метра, по чийто периметър са издигнати огромни каменни мегалити. Предполага се, че е създаден около 2 500 г. пр.н.е.

По всичко личи обаче, че не само праисторическите жители на островите Оркни са единствените британци, практикували странни неща с мъртъвците си. Други изследвания са установили, че древните шотландци са опушвали телата на починалите, нарязвали са останките им, а после са сглобявали наново телата, съединявайки в едно части от различни хора.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...