14 юни 2016 г.

Как бихте накарали някого да ви забележи сред огромната тълпа?
Лесно. Просто направете нещо странно в точния момент, когато гледат към вас.

Така накратко изглежда идеята за откриване на извънземни цивилизации, която предлага Дейвид Кипинг, астроном в Колумбийския университет, специализиращ в търсене на планети и луни извън нашата Слънчева система.

Кипинг допуска, че е възможно извънземни да използват лазери, за да „рисуват“ геометрични форми, които да бъдат забелязвани, когато някой от Земята насочи телескоп към тяхната планета.

Ето как това би могло да се случи: астрономите може да забележат съществуването на извънземни светове посредством метод, наречен транзитна фотометрия. Звездите по принцип леко се замъгляват, когато пред тях минава някоя планета и блокира част от светлината, която се вижда от Земята. Посредством този метод досега астрономите са открили над 2 300 планети – най-вече чрез данни, събрани от телескопа "Кеплер".
Когато планета премине пред звезда, светлината от звездата леко намалява. По-големите планети "нарушават" по-видимо светимостта ѝ. 

Извънземна цивилизация би могла да промени орбиталния сигнал на своята планета, за да привлече вниманието на астрономи от друг свят

Идеалният случай би бил, ако промяната може да се представи с праволинейна крива. Така изкуственият произход ще е ясен и неоспорим, защото нищо в природата не се описва с такава крива.

Извънземните учени биха могли да дадат знак за съществуването си, като променят формата на транзитния сигнал. Кипинг счита, че те биха могли да насочат лазер към Земята в конкретен момент, когато телескопите ни ще могат да го забележат.
„Те биха могли да променят формата на сигнала както поискат“, казва Кипинг.

Ако приемем съществуването на интелигентен живот в светове, подобни на нашия, където годината е от 365 дни, забелязването на този сигнал със сигурност ще е свързано с много чакане и известен късмет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...