14 юни 2016 г.

Австралийски учени, в рамките на мащабно проучване, са установили кой е най-отблъскващия цвят.

Екип от експерти три месеца е изучавал кой цвят е възприеман като най-отвратителен в световен мащаб. По време на изследването специалистите са наблюдавали реакцията на хората на различни цветове и са достигнали до извода, че титлата “най-гаден цвят” се пада на класифицирания по стандартите Pantone 448C. Под това кодово название се крие един от оттенъците на… блатисто кафяво.

Участвалите в изследването доброволци са наричали този цвят с различни епитети, в това число “смолист”, “мръсен”, “подобен на смъртта”.

Провеждането на изследването не е просто за да могат специалистите да задоволят любопитството си. Практическата полза експертите виждат на първо място в това, информацията да бъде използвана, за да се намали броят на пушачите в света, като опаковките на цигарите бъдат изработени в този “най-отвратителен” цвят.

Pantone 448C
През 2012 година австралийското правителство разрешава на изследователите от Gfk Bluemoon да проведат изследване, чиято цел е създаването на такава опаковка на цигарените кутии, която максимално да отблъсква пушачите. Експертите приемат, че не лош начин да се осъществи тази идея е, да се използва точно най-неприятния цвят.
Изследването е проведено на седем етапа в рамките на три месеца. Във всяка от изследваните групи са анкетирани по 1000 души, пушачи.

Опитът в Австралия сочи, че методът има малък положителен ефект. Кутиите в “гаден” цвят успяват да откажат малка част от пушачите от вредния навик. Предстои подобни опаковки да бъдат разработени за Великобритания, Ирландия и Франция.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...