20 май 2017 г.

Заради спадналото ниво на река Нил, работници започват изкопни работи за нова помпена станция в района на древния град Тмуис в Египет. По време на работата си случайно се натъкват на древно съоръжение – нилометър, “устройство”, с което освен да измерват нивата на реката, античните египтяни са изчислявали и… данъците.

Бог Хапи, олицетворение на Нил
Пристигналите на място американски и египетски археолози започват професионални разкопки. Учените предполагат, че нилометъра някога е бил част от храмов комплекс. Предположението си правят на база добре известния факт, че египтяните са олицетворявали и почитали река Нил като богът на плодородието Хапи.

Досега на науката са известни около 20-тина нилометъра. Новооткритият се намира сред руините на древния град Тмуис, в района на делтата на река Нил. Археолозите, които извършват разкопките, смятат, че съоръжението е изградено през III век пр.н.е. и е изпълнявало предназначението си в продължение на следващите поне 1000 години.

С помощта на ниломерите древните египтяни са следели за нивото на река Нил по време на годишните ѝ разливи. Съоръжението представлява кладенец с диаметър около 2,4 метра и стъпаловидна структура, спускаща се под повърхността. Изградено е от варовикови блокове. Или водата на реката някога е достигала до мястото, където се намира нилометъра, или е измервал подпочвените води.

Според учените, съобщаващи за откритието си в статия за National Geographic, оптималното ниво на водата по време на разливите на Нил е достигало до отметката от 7 кубита, или малко повече от 3 метра.

“Във времената, когато Египет е управляван от фараони, ниломерите са служели и като устройства, чиито показания са служели при определяне на данъците за населението. Същата функция вероятно са изпълнявали и в елинистичния период. Ако нивото на водата показва, че разливът ще е добър и се очаква добра реколта, то и данъците се увеличавали.”, обяснява Робърт Литман, археолог от университета в Хаваи пред National Geographic.
Стената на язовира Асуан
Преди построяването през 1970 година на Асуанския язовир, разливите на река Нил са диктували живота на населението, живеещо край бреговете му. Нил се разливал всяка година през юли и август, а след оттеглянето на водите му през септември-октомври по бреговете оставала богата наносна почва. Големите разливи били залог за добра бъдеща реколта.

Всяка година обаче разливите на реката се различавали. При слабите разливи, богатите наносни почви били малко, реколтите от зърнени храни – бедни и нерядко се стигало до гладни години. Но и ако нивата на водите били прекалено високи, под вода оставали къщи и други постройки по бреговете на реката, а се случвало и вече засети култури да бъдат отмити.

По време на управлението на фараоните, тогавашните учени забелязали, че разливите били прекомерни или слаби на около всеки пет години.
Кладенецът на нилометъра и стъпаловидната структура към него
Преди много години реката е имала седем големи ръкава в района на делтата. Днес са само три. Разширяването или пресъхването на каналите е карало хората да се местят от едно място на друго. Археологически проучвания в района сочат, че античният град Мендес е бил в упадък през IV век пр.н.е. Тмуис, който се намира само на няколко стотин метра от него, е построен след като Нил е променил отново района. Името на град Тмуис се превежда като “нова земя”. Местоположението на нилометъра показва на учените, къде се е намирала западната граница на античния Тмуис.

И днес градът е обитаван, но реката отново се е променила и край града представлява относително малък ръкав. Наблизо, също край брега на Нил, се намира най-големият град в региона – Мансура.

Посредством ниломера в антични времена се изчислявали количествата зърно, което населението следвало да предаде на държавата като данък. Освен това данък се плащал и под формата трудова повинност. В периодите на добра реколта част от зърното се складирало, за да може със запасите да се изхранва населението през годините, когато реката не се разливала толкова щедро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...