12 април 2016 г.

Учени са успели да разгадаят тайнствените радиосигнали, пристигащи от отдалечена галактика, съобщава Nature. Международен екип от астрофизици се заема с разшифроването на т.нар. бързи радио импулси (fast radio bursts), които са засечени през февруари с помощта на телескопа Parkes в Австралия. Уловените от телескопа сигнали са класифицирани под каталожния номер FRB 150418.

Бързите радио импулси, наричани също и импулси на Лоримър, са с продължителност от само няколко милисекунди. Мощността им е сравнима с енергията, която Слънцето би излъчило в продължение на няколко десетки хиляди години. Учените не бяха наясно как точно се появяват. До този момент, като най-вероятна причина за появата им се смяташе раждането на нови звезди.

Астрофизиците обаче са успели да установят, че сигналите FRB 150418 пристигат до нас от древна галактика, която се намира на шест милиарда светлинни години от нас. Но истинската изненада за учените се състои в това, че във въпросната галактика не се наблюдава активно образуване на нови звезди.

Астрономите са установили, че източникът на импулсите не е звезда, а свърхмасивна черна дупка. Учените достигат до извода, че черната дупка, засмуквайки материя от околното пространство, натрупва огромни количества енергия. Акумулираната по този начин колосална енергия успява “да се отскубне” от черната дупка под формата на кратки и много мощни импулси.

Тъй като източникът на сигналите се оказва не звезда, а черна дупка, в научните среди се разгаря спор, дали изобщо трябва да бъдат смятани за бързи радио импулси.

До този момент бързите радио импулси са слабо проучени. Изследователският екип смята, че разработката им ще помогне в попълването на информацията за импулсите.

По-рано NASA съобщи, че е открила нова чудовищно свръхмасивна черна дупка, чиято маса превишава масата на Слънцето 17 милиарда пъти. Още по-изненадващо е, че “масивното чудовище” е открито в “рядко населена” част от Вселената, а разстоянието от нас до нея е около 200 милиона светлинни години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...