4 март 2016 г.

Науката все още знае малко за Марианската падина. Океанолози са успели да направят записи на звуците, които се разнасят на най-дълбокото на Земята място, което се оказва доста шумно.

Марианската падина е подводен разлом, разположен в западната част на Тихия океан. Най-дълбоката точка, наречена Challenger Deep (по името на британския кораб, който пръв измерва рекордните дълбини), бележи най-ниската точка на Земята – 10 994 метра под морското ниво. “Бездната” се намира в югозападната част на падината, на около 340 км югозападно от остров Гуам.

В рамките на проект, финансиран от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), специалисти пускат в Challenger Deep хидрофони в титанова капсула. Водят се непрекъснати записи в продължение на 23 дни. Сега учените анализират записания материал.

Преди началото на изследването учените предполагат, че ще чуят “тишина”, но се оказва, че падината е доста шумно място – там се “срещат” много различни звукови вълни от много места на планетата.

С най-голям принос за шума са земетресенията, като специалистите дори са успели да идентифицират кои звуци на кое съответстват. Например, така звучи природното бедствие с магнитуд 5 степен по скалата на Рихтер, разтърсило остров Гуам на 16 юли 2015 година:

Доста често се чуват и стонове на китове. Зъбатите китове издават такива звуци:

А представителите на беззъбите китове (сини или гърбати) са още по-шумни животни:

Ето запис от поведението на китовете преди и след земетресение:

В “Бездната” се чуват и шумовете, породени от човешка дейност. Това е шумът от витлата на кораби:

Предстои учените да проведат ново наблюдение, като хидрофоните ще работят за по-продължителен период. Сравнението между записите ще позволи на учените да разберат, дали мястото става “по-шумно” и какво е влиянието на шума върху морските обитатели, използващи звуци за комуникация и навигация.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...