4 март 2016 г.

Британски учени твърдят, че са намерили начин, по който да накарат имунната система на човек да бъде накарана по-ефективно да се бори с туморните образувания.
Същността на метода им се състои в това, да се намери уязвимото място на всеки отделен тумор – нещо като неговата Ахилесова пета – и точно към това да се насочи имунната система.

За подобна терапия се говори отдавна, отбелязват учените от Университетския колеж в Лондон, които са автори на откритието на механизма за идентификация на “слабите” участъци в структурите на рака. Откритието предполага индивидуален подход при всеки отделен случай на раково заболяване, изследване на клетките на всеки тумор, което на практика би струвало много скъпо. Но за момента, подчертават учените, така се постигат най-обнадеждаващи резултати в последните години.
Учените се надяват, че до две години ще могат да проведат клинични изпитания на новия метод, пише ВВС.

Според британските учени, предлаганият от тях метод, базиран на изучаването на ДНК, може да замени химио- и радиотерапията. Вместо това пациентите ще получават ваксина, приготвена на база протеините, извлечени от туморното образувание на самия болен. Ваксината ще “стартира” имунната система за концентрирана битка със злокачествените клетки.

И по-рано имунната система е привличана за борба с онкологичните заболявания, но в по-голямата си част всички известни ваксини срещу рака се оказват малко или почти неефективни. Учените от Университетския колеж обясняват това с факта, че защитните механизми на организма се насочват към неправилни цели. Всичко опира до това, че туморът не е еднородно образувание. Той се състои от много различни, мутирали по различен начин клетки и затова различните участъци на тумора могат да се проявяват по различен начин.

Медиците казват, че новата терапия довежда идеята за индивидуално съобразено лечение почти до съвършенство. “За всеки пациент на практика ще се разработва уникален метод на лечение”, казва професор Чарлз Суонтън от института по онкология към Университетския колеж.

Туморът може да се сравни с дърво. Има си стъбло, от който започват мутациите на клетките, а след това от ствола в различни страни започват да израства клони, в които протичат различни мутационни процеси. Това се нарича хетерогенеза.

Пробивът на учените се състои в това, че са се научили да разпознават клетките от “стъблото”, които променят антигените – белтъци, разположени на повърхността на раковите клетки. За въздействие на мутациите в “стъблото” се предлагат два варианта.
- да се разработи индивидуална ваксина за всеки пациент, която да помогне на имунната система да разпознае тези клетки;
- да се намерят в организма клетки, които вече са “атакували” мутиращите, да се увеличи броят им в лаборатрони условия и да бъдат върнати в организма.

“Това е много важна стъпка, която ни дава възможност да погледнем на хетерогенезата като на проблем, и да разберем защо ракът притежава такава огромна сила”, казва Марко Герлингер от Института за изучаване на рака.
При това той признава, че е рано все още да се говори, доколко приложим реално е този метод.
“Много видове ракови клетки не се спират и постоянно еволюират. Това са движещи се цели, по които не е лесно да се “стреля”. Постоянно променящият се тумор може да “изхвърли” първоначалния си антиген или да маскира други антигени, за да заблуди имунната система”, обяснява Герлингер.

Описвайки резултатите от последните си изследвания, учените сами заявяват, че “предлагаме да махнем спирачките на имунната система, да ѝ дадем волана в ръцете и да я насочим в нужната посока”.
Надеждите на специалистите са, че съвсем скоро новият метод на терапия ще започне да помага за спасяването на много животи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...