4 март 2016 г.

Астрофизици от Франция и САЩ представят ново доказателство, че Млечният път вероятно е започнал “да загива”. Изследването си учените описват в статия за списание Astronomy & Astrophysics. Астрономите стигат до извода, че два и половина милиарда години, след зараждането (дебелият диск на Млечния път се е оформил преди около 10 милиарда години) на нашата галактика, рязко е намаляла скоростта и честотата на образуване на нови звезди.

По-късно раждането на нови звезди отново се възстановява, но протича с по-бавни темпове и оформя тънкия диск на галактиката. Изводите си учените основават на анализа на данните от каталога SDSS (Sloan Digital Sky Survey).

Една галактика може да спре да расте дори тогава, когато все още разполага със запаси от газ и прах за образуване на нови звезди. Причината за намалялата активност в раждането на звезди в Млечния път може да се търси в необичайната динамика между тънките и дебелите галактични дискове.

“Образуването на нови звезди се свежда до битка между гравитацията и други явления, като например, турбулентността”, обяснява накратко сложните механизми астрофизикът Катрин Алатало от обсерваторията Карнеги в Пасадена, която не е участник в изследването на колегите си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...