26 февруари 2016 г.

При човек, както и при другите бозайници, цветът на косата се определя от две групи пигменти: еомеланин (черните и сиви тонове) и феомеланин (всички разновидности на рижото). Същите вещества са отговорни и за пигментацията на кожата: цвят, тен, лунички, старчески петна и т.н.

При някои от човешките раси, населяващи областите с по-горещ климат (африканци, папуаси, аборигените в Австралия), синтеза на еомеланин е особено интензивен, затова и кожата им е тъмна. Смята се, че това е защитна мутация, която предпазва хората от слънчевите ултравиолетови лъчи. В същото време голямо количество от пигментите попадат в косите на тези хора, затова и всички тъмнокожи са брюнети.

С възрастта синтеза на меланин се забавя и спира, затова при всички хора – независимо от расата – косите побеляват. Пълната липса на меланин в косата и кожата се нарича албинизъм и се дължи най-често на генетични мутации. Но така или иначе, никой не нарича побелелите хора или албиносите блондини, защото при блондините в косите им все пак се съдържат някакви количества пигменти.

В миналото в Африка албиносите са смятани за проклети от боговете хора, затова са ги прогонвали от племената. Тази практика принудила албиносите да живеят в семейства само със себеподобни. В някои региони на Африка и до днес съществуват села, в които живеят изключително негри – албиноси.

Най-общо казано, сред тъмнокожите не се срещат русокоси хора, заради много интензивния синтез на меланин в организма.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...