26 февруари 2016 г.

По време на разкопки в южна Франция, археолози са открили три гроба, за които предполагат, че са най-ранните мюсюлмански погребения, откривани в Европа. Датировката им е от VIII век.

Скелетите от средновековно гробище, открито край днешния град Ним, са погребани с лице, обърнато към Мека. ДНК анализ на останките сочи, че това са жители с корени от Северна Африка, пише Plos One.

Нещо повече, радивъглеродното датиране определя възрастта на костите от периода VII-IX век – времето на мюсюлманското нашествие в Европа. “Данните сочат, че скелетите от погребенията в Ним са на бербери, част от армията на Омаядите от времената на арабската експанзия от Северна Африка в Европа”, пише в публикацията.

Находката добавя нови данни към информацията за епохата, която до момента е позната само от историческите книги и редките археологични открития.
“От историческите записки ни е известно, че мюсюлманите пристигат в земите на днешна Франция през VIII век, но до този момент не разполагахме с материални доказателства за това”, казва пред АФП Ив Глизе, антрополог във Френския национален институт по археология и водещ автор в изследването.

Гробовете са открити още през 2006 година, когато работници се натъкват на тях по време на изкопни работи за нов подземен гараж, близо до един от скоростните пътища в Ним.
Прецизен анализ, проведен през последните години, разкрива, че тримата мъже са положени на една страна в гробовете, като лицата им сочат в посока Мека. Това е традиционно полагане на мъртвите по каноните на мюсюлманската религия.

По костите на погребаните са открити следи от наранявания, получени вероятно по време на битка. Когато са загинали единият от мъжете е бил на възраст около 20 години, вторият – около 30 годишен, а третият е най-възрастен – на около 50 години.

Други мюсюлмански погребения са открити в Марсилия, но те се отнасят за XIII век. В Монпелие пък са намерени останки в мюсюлманско погребение, датиращо от XII век.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...