25 февруари 2016 г.

Дреха, открита в гробище от древен Египет, беше призната през седмицата за най-старата дамска дреха, запазила се до наши дни.

В средите на археолозите е позната като “Дрехата от Таркан” Tarkhan dress. Открита е през далечната 1912 година от най-известният в историята египтолог – Уилям Флиндърс Питри. През 1912-13 година той провежда разкопки в Таркан (така се нарича днес гробището от Древен Египет), намиращ се на около 50 километра южно от Кайро. Изумително запазилото се текстилно изделие е открито в една от гробниците, изградена от големи тухли от изпечена кал. Гробницата е датирана от времето на Първата Династия (3218-3035 г. пр.н.е.).
Скица, възстановка на гробницата от Таркан, където е открита дрехата
Калното парче ленен плат, намерено в гробницата, е изпратено през 1977 година в във “Victoria and Albert Museum” в Лондон за консервация. Едва тогава става ясно, че парчето плат всъщност представлява дреха с V-образно деколте и се е запазило изключително добре. На мястото са открити и още 17 фрагмента от други платове.

През 2015 година екип, воден от д-р Майкъл Дий от Университета в Оксфорд получава за изследване проба от древната дреха с тегло от 2,24 милиграма. Учените си поставят за цел да определят възрастта на тъканта с помощта на радиовъглеродно датиране. Според публикация на списание Antiquity, ленените тъкани са много подходящи за изследване по този метод, заради изцяло растителния произход на суровината, от която са произведени. В някои случаи се стига до проблеми с датирането им, ако платът е бил повторно използван, но в конкретния случай това е малко вероятно.

Резултатите от анализа бяха публикувани тази седмица (февруари 2016 година) в списание Antiquity. Според данните от изследването: “Радиовъглеродното датиране на Tarkhan Dress (OxA-32331) показва възраст от 4570±36 BP (δ13C = -24.8 ‰ PDB). Това съответства на действителните години между 3366–3120 пр.н.е. (68% вероятност) или 3482–3102 година пр.н.е. (95% вероятност).”

Тези данни потвърждават, че дрехата, която е сред най-старите образци от тъкани от древен Египет, е най-старата запазила се и известна до момента дамска дреха в света.

Tarkhan Dress в момента се намира в колекцията на UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology в Лондон.
Най-старият чифт панталони, открити в Китай
Досега за най-старият образец от дрехи се смятаха чифт панталони за езда, открити през 2006 година при разкопки в Китай. Предполага се, че възрастта им е най-малко 3000 години, но са открити в много добро състояние.

По-рано през 2015 година отново китайски археолози съобщиха, че са реставрирали открити край Астана чифт обувки, изработени от козя кожа. Възрастта на тази находка е определена на около 1400 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...