25 февруари 2016 г.

Разположената на остров Рос автоматична метеорологична станция е регистрирала рекордно висока за Антарктида температура. През март миналата година там са измерени +17,8 ºC, като нормално през този месец температурата се движи около -17 ºC.

За необичайно топлото време в Антарктида съобщават учени от Масариковия университет в Чехия. Веднъж годишно те пътуват до остров Рос, за да свалят показанията от автоматичната метеорологична станция. Според данните от миналата година, на 24 март на острова времето е било необичайно топло: измерена е температура от +17,8 ºC.

Остров Рос е един от най-южните на планетата. На практика целият е покрит със снегове и ледове. Там се намират най-високите върхове в Антарктика - Еребус (3794 м) и Терор (3230 м). Най-студено на острова е през август, когато средномесечната температура е -27,4 ºC. Декември и януари са най-топлите на остров Рос – тогава термометърът показва до -3 ºC.

За месец март нормалната температура е -17 ºC, и отчетените положителни стойности може да се препишат на грешка на техника. Но чешките учени са категорични, че уредите им са работили абсолютно нормално. Високата температура, измерена само за един ден, е възможно да е следствие от фьон – топъл, сух и със силни пориви вятър, който се спуска от планините и в процеса на падането си се нагрява. Освен това, роля в необичайните показатели не е изключено да има и влиянието на глобалното затопляне.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...