13 януари 2016 г.

Физиците теоретици Стивън Хокинг, Малкълм Пери и Андрю Строминджър предлагат ново решение на парадокса със загубата на информация в черните дупки. През 2005 година Хокинг вече изложи една хипотеза, обясняваща това физическото противоречие. Резултатите от своите изследвания учените са публикували на сайта arXiv.org, а накратко за тях разказва Сттроминджър пред Scientific American.

Проблемът с парадокса на изчезващата информация в черните дупки се състои в следното: според най-простата версия на теорема за „липсата на коса“, незаредените и невъртящи се черни дупки, описани в пространство-времето на Шварцшилд, се характеризират само с един параметър – маса. Думата „коса“ се използва в качеството на метафора за обозначаване на другите параметри и е предложена от физика Джон Уилър.

Парадоксът предполага, че не съществува никакъв механизъм, по който да се отличат една от друга черните дупки с равни маси. Попадналата в черна дупка материя впоследствие се изпарява заради т.нар. лъчение на Хокинг и не е ясно какво се случва с информацията, която всякакъв вид материя носи в себе си в реалната Вселена.
Малкълм Пери, Андрю Строминджър и Стивън Хокинг
В новата си разработка учените използват дефинициите за меките фотони и гравитони, както и за супертранслацията. Първите, макар и с нулева енергийна натовареност,  позволяват да се изменя състоянието на черната дупка. Говорейки за супертранслации, учените имат предвид преобразуването на идентичните светлинни лъчи, съществуващи на хоризонта на събитията на черната дупка.

„Даваме точна формула, явяваща се един от главните резултати на нашата работа. С нея се описват разликите в квантовото състояние на черната дупка, в която е бил или не е бил добавен мек фотон“, разказва Строминджър.

На 8 януари Хокинг навърши 74 години. Предстои той да представи новите виждания на екипа по време на лекции на 26 януари и 2 февруари по BBC Radio 4.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...