12 януари 2016 г.

В пустинен район на Тунис учени са открили останките на гигантски морски крокодил. 10-метровото чудовище е било “цар” на вида си. Разкопките са в района на тунизийския град Татауин (Tataouine. Да не мислите, че Джордж Лукас не е чувал за този град?), и се извършват от палеонтолози от университета в Болоня с подкрепата на Националното географско общество. Резултатите от експедицията са публикувани в списание Cretaceous Research.

По откритите вкаменелости учените са успели да класифицират находката си като представител на рода Machimosaurus: гигантски изкопаеми морски крокодили от юрския период. С масата си от три тона, десетметрово тяло и череп с дължина от 160 см, това е най-големият представител на вида, затова и му е присвоено “кралско” звание - Machimosaurus rex (rex – “крал”). Находката е на възраст между 130 и 150 милиона години.

Пустинята, където са намерени вкаменелостите, в далечното минало е била дъно на лагуна. Във водите ѝ са живеели риби и костенурки, които са били основната плячка за Machimosaurus rex. По-рано останки на други видове Machimosaurus са откривани в Швейцария, Франция и  Германия, както и в други европейски страни. Според палеонтолозите, Machimosaurus rex е превъзхождал събратята си не само по размери, но и по продължителността на съществуване на вида – екземпляри от рода на “краля” на юрския период е плавал в моретата поне 25 милиона години след края на Юрата.
Древните морски крокодили обаче са “по-дребни” от пресноводните си братовчеди. Най-голям се смята представителя на рода  Sarcosuchus imperator. Той е живял преди около 110 милиона години, тежал е до 8 тона, достигал на дължина до 12 метра и имал 180-сантиметров череп.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...