13 януари 2016 г.

Розова лопатарка (Platalea ajaja) прелита над гъстата тръстика в заблатените местности край острова Мустанг Айлънд. Освен в Тексас, розови лопатарки се срещат в блатата на Флорида, а също и по крайбрежието на Луизиана. Тези птици обаче не остават да зимуват в сравнително топлите си обиталища на Северна Америка, а прелитат за зимните месеци в Чили или Аржентина.

Днес популацията на розовите лопатарки се оценява на между 100 и 250 хиляди птици. По-рано обаче тя е смятана за застрашен вид, защото само преди 100 години розовите лопатарки са били на изчезване. Перата на птиците са много красиви. Използват ги за изработване на украшения, затова и птиците някога са били обект на масов безразборен лов. В наши дни птиците са заплашени само на местата, където зимуват, защото в САЩ те са защитен вид.

Ако не беше розовият им цвят, розовите лопатарки отдалеч приличат на щъркели. Отблизо се забелязва и още една отчетлива разлика – клюнът на лопатарките е дълъг и плосък накрая, напомня до някъде лъжица. Другите птици от семейството на ибисовите с помощта на клюновете си ровят за плячка в блатистите терени, а розовите лопатарки използват клюновете си, за да ловят под вода малки риби и земноводни.

Гнездата си розовите лопатарки строят на труднодостъпни места – най-често в блатисти местности, сред гъсталаци от тръстика и храсти. Женските снасят между три и пет яйца, като и двамата родители се редуват в мътенето им. Когато се появят малките, отново двамата родители се грижат за изхранването им.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...