29 януари 2016 г.

Останките на античния театър в Левкада
Миналата седмица Министерството на културата на Гърция излезе с официално съобщение, в което се казва, че на остров Левкада е открит неизвестен до този момент античен театър. Останките на древното съоръжение се намират на склона на хълма Кулмос.

На шест места по време на археологически разкопки са открити няколко реда от седалките на театъра, изсечени в скалата на хълма. Ширината им варира между 0,73–0,90 метра, височината – 0,22–0,33 метра. На друго място от разкопките е намерена орхестрата– част от сцената, повдигната на височина около 60 сантиметра. Открити са и части от подпорните стени. Като цяло, останките на постройката повтарят общите черти на античните театрални съоръжения, които както е известно, започват да се строят първо в Древна Гърция.

Античните театри се състоят от няколко основни части: главната е орхестрата – кръгла или полукръгла площадка, от която артистите са изнасяли представлението. Местата за зрителите се разполагат в полукръг около орхестрата, като всеки ред е издигнат над предния, за да може всички да виждат представлението. Поради това театрите в Древна Гърция се изграждали предимно на склона на хълм. Редовете за сядане се “прорязвали” с проходи, излизащи лъчеообразно от орхестрата. Зад орхестрата се намирала скенето – палатка или оградена с плат “стая”, служеща за преобличане на актьорите. С течение на времето скенето става стационарно съоръжение в архитектурата на театъра, а на предната му фасада - проскенето – се закрепвали декорите.
Древният гръцки театър в Сиракуза, Сицилия
Театърът на остров Левкада не се споменава в писмените източници. Доскоро за съществуването археолозите се подсещат само по косвени данни от началото на ХХ век, но къде точно се е намирал, остава неизвестно до последно. Засега е рано да се определи датировката и общите размери на театъра. Вероятно е служил като място за забавление най-вече на местните жители от града, основан от преселници от Коринт. Известно е, че по време на Пелопонеските войни, градът застава на страната на Спарта.

Немският археолог Вилхелм Дьорпфелд (изследовател на Олимпия и Троя, един от основоположниците на методичния подход в разкопките) предполага, че остров Левкида е свързан с Одисей. Според него, именно това е мястото на Итака – родината на героя от древногръцкия епос. Но днес малцина са склонни да се съгласят с това предположение.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...