29 януари 2016 г.

Матю Осендрийвер Хумболтовия университет в Берлин  достига до извода, че вавилонските астрономи са умеели 1800 години преди европейците да изчисляват положението на Юпитер на небосвода. Резултатите от изследването си историкът публикува в списание Science.

Изводите си Осендрийвер прави на база превод на четири клинописни таблици, запазили се до наши дни. Изследваните образци са създадени между 350 и 50 г. пр.н.е. и са най-старите известни на науката примери за използването на геометрични изчисления за местоположението на небесни тела.

Върху таблиците са записани изчислените позиции на Юпитер на небосвода, като са използвани формулите за трапец. По-рано учените смятаха, че вавилонските астрономи са ползвали само аритметика, за тези изчисления. Работата на учения показва, че във Вавилон са изпреварили с няколко века древните гърци в астрономическите си познания.

Първото споменаване на Вавилон датира от третото хилядолетие преди новата ера. В началото на съществуването си той е просто един от провинциалните шумерски градове.  Но през епохата на най-голям разцвет населението на древния мегаполис достига до 150 000 души. Градът започва да запада след завоюването му от хетите през XVI век преди новата ера и постепенно е разрушен през първото хилядолетие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...