4 ноември 2015 г.

В последно време падането на метеорити все по-често попада пред обективите на технологичните устройства, с които масово разполагаме. През последните дни на две места по света са заснети нови ярки метеори.

Около 21 часа местно време на 2 ноември над столицата на Тайланд, Банкок камерите в множество автомобили са заснели падането на ярък метеор. За секунди светлината от изгарящия в атмосферата метеор в буквалния смисъл на думата превръщат нощта в ден.


За кратко светлината от болида буквално превръща нощта в ден


Същият болид, заснет от друга гледна точка
Учените са изчислили, че това е малък метеор, изгорял напълно в атмосферата. За втори път тази есен жителите на Банкок стават свидетели на подобно явление. Предишният ярък болид е регистриран на 7 септември, но тогава учените приеха, че се касае не за метеор, а космически боклук.

Два дни по-рано, на 31 октомври, около 18 часа над Гданск в Полша е заснет подобен метеор. В Европейския офис на Международната асоциация за наблюдение на метеори са получени над 60 сигнала от очевидци на падащия обект. Свидетели на явлението са били и жители на Холандия, Швеция и Австрия.


Метеоритът, заснет над Гданс

В момента Земята преминава през метеорния поток Тауриди. Те се смята, че са породени от останките на кометата Енке. Прочути са с ярките си метеори, които изгарят с характерен синкаво-зелен цвят. Всеки метеор, чиято яркост надвиши яркостта, с която грее в нощното небе планетата Венера, е прието да се нарича болид.
Болидите от Тауридите (радиантът на метеорния поток се намира в съзвездието Телец) дължат синьо-зелената си светлина на съдържанието на метали – вероятно се касае за по-високо съдържание на никел и магнезий.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...