3 ноември 2015 г.

Немският сърфист Себастиян Щоднер се опитва да яхне вълна на прочутия плаж Прайя до Норте край град Назар. Стотици търсачи на силни усещания миналият уикенд прекараха на това място, за да се забавляват с първите за зимния сезон екстремално високи вълни. Най-добрите се включиха в престижната надпревара Big Wave Awards, която се организира от Световната лига по сърфинг.

Двукратният шампион Себастиян Щондер този път спечели приза в категорията “Райд на годината”. Трябва да се отбележи, че по време на неговия опит вълната, която яхва, е наистина огромна – височината й е от порядъка на 18 метра, което е близо до световния рекорд, вписан в Книгата на рекордите Гинес.

През 2011 година на същия плаж хаваецът Гарет Макнамара успява да яхне вълна с височина от 24 метра. След две години Макнамара твърди, че е “оседлавал” и вълна от 30 метра (колкото 10-етажна сграда), но това му твърдение не е уважено от комисията на Книгата на рекордите.

Прайя до Норте е мястото, на което се наблюдават най-високите в света вълни – някои от тях наистина се извисяват над 30 метра. Пораждат се заради подводния каньон Назар, който се намира непосредствено до крайбрежието на Португалия. Дълбочината на каньона достига до 5000 метра. Духащите от към Португалия ветрове са благоприятни за любителите на екстремния сърфинг. В професионалните среди се смята, че всеки уважаващ себе си сърфист трябва да посети Прайя до Норте и да покаже на какво е способен.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...