3 ноември 2015 г.

Между това, колко силно ще викат запалянковците, колко гореща ще е подкрепата им за любимия отбор и реалният резултат от мача няма никаква връзка. С други думи, подкрепата от фанатичните привърженици не подобрява играта на отбора. Изводът е на изследователи от Университета в Небраска (САЩ).

По време на изследването си учените измерват нивото на шума на  хокейни срещи, в които играе университетския отбор на университета "Линкълн" в Небраска. Мачовете са през ноември 2014 и март 2015 година. Специалистите си поставят за задача да проверят доколко вярно е, че с подкрепата си феновете подпомагат играта на любимия си отбор.

Един от мачовете се оказва най-шумен. По време на играта запалянковците са вдигали шум със средно ниво 95,5 децибела. Подобен е шумът, който произвежда пневматичен къртач от най-големите. Пиковите стойности на виковете на феновете по време на мача са достигали и до нива от 132 децибела – т.е. толкова шум, колкото произвежда работещ реактивен двигател.

Тази среща завършва с победа за университетския хокеен отбор. Но след анализа на данните и от други мачове, изследователите не успяват да намерят никаква пряка връзка между силата на подкрепа от страна на запалянковците и резултатите от двубоите. Освен това, паралелните анкети, които специалистите са направили с играчите от отбора сочат, че по време на играта вниманието на хокеистите изобщо не се фокусира върху крясъците на феновете, а е изцяло насочено към комуникацията със съотборниците на терена.

На хокея по принцип са посветени по-малко изследвания, отколкото на футбола. Цар футбол отдавна е във фокуса на специалистите, които търсят начин научно да обосноват някои от аспектите на играта. Например, вече е установено, че резултатът от мачовете винаги е непредсказуем, а за играчите по принцип не е от значение в коя точка на света играят, стига да са истински футболисти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...