4 ноември 2015 г.

Преди 17-12 000 години в западна Европа се развива т.нар. Мадленска култура. Представителите й са ловци-събирачи, които стоически пренасят несгодите на последния ледников период. Тази година, по време на археологически разкопки на остров Джърси, южно от Великобритания, специалистите се натъкват на артефакти, които по всяка вероятност ще се окажат най-старите от този вид за Северна Европа, съобщава ВВС. Това е и първата находка от такъв период за Британските острови изобщо.

Артефактите, които учените смятат за най-интересни, са парчета шисти, вероятно част от по-голяма плоча. До момента са открити три "гравирани" фрагмента. Парчетата са покрити с надраскани пресичащи се резки. Засега все още не е ясно какво е било предназначението им – дали са използвани за изготвяне на оръдия на труда и оръжия или са били елементи за “естетично” допълнение, но учените са на мнение, че възрастта им е около 14 000 години.

Разкопките са организирани в рамките на проекта Ice Age Island, по който вече пета година се провеждат проучвателни дейности в южната част на остров Джърси. Проектът е съвместно начинание между Jersey Heritage и британски археолози от Британския музей, Института по археология, Университета в Манчестър, Университета на Уелс и редица други.

Изследването под микроскоп на артефактите показва, че са гравирани два вида линии. Едните са прави и са издълбани с по-фин инструмент. Другите са закръглени и са по-дебели. Това кара учените да смятат, че става въпрос не за някакъв вид търсена функционалност, а за “артистичен” подход в изразяването на идеи.

С отстъпването на ледниците в края на последния ледников период населението на земите на днешна Франция рязко нараства – от 15 000 до над 50 000 представители на Мадленската култура. В някои от поселенията край реките на едно място са живеели заедно до 600 души. В резултат на тази бурна експанзия на много места днес се откриват следи от културата им. Новооткритите артефакти по сравнителен анализ съвпадат с подобни таблички, откривани по-рано в други поселения от времето на Мадленската култура на териториите на днешните Франция и Германия.

На много от по-рано откритите таблички често се срещат гравирани коне и фигури. Изкуството е играело важна роля за представителите на Мадленската култура, като чрез него са изразявали основните различия между отделните кланове.

Предстои да се определи точната възраст на откритите артефакти, но предварителният анализ сочи, че са открити сред пласт, датиращ отпреди 14 000 години. Ако тази възраст бъде потвърдена, артефактите ще бият рекорда на най-старите известни за момента в Британия пещерни рисунки на птици и танцуващи жени, открити в пещерата Кресуел Крагс в Дербишър. Тяхната възраст е 12 000 години. Създадени са от представители на същата Мадленска култура. Откритите при новите разкопки кости предстои също да бъдат изследвани, за да се определят по-прецизно периодите, когато поселението на остров Джърси е било обитавано.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...