4 ноември 2015 г.

В двора на църквата на село Фортингел в шотландския Пъртшир от хилядолетия расте уникално дърво – обикновен тис (Taxus baccata). Възрастта му не може точно да се определи; някои специалисти казват, че е на 1500-2000 години, докато други твърдят, че е живяло около 5000 години и това го прави най-старото дърво на Острова. Легендите гласят, че под това дърво е роден и е играл като дете Пилат Понтийски.

Първото писмено споменаване за Фортингелския тис датира от 1769 година. Още тогава стволът на дървото е имал обиколка от 16 метра.
По-късно дървото се разраства в няколко отделни ствола и сърцевината на главния ствол изгнива. Това не се отразява на състоянието на цялото дърва, но прави вече невъзможно да се определи възрастта му по годишните кръгове.

През 2015 година шотландските учени установяват, че тисът си е сменил пола. По-рано той е произвеждал прашец, което го прави “мъжки” тис, а сега започва да дава плодове. Засега “реколтата” от плодове е слаба – само три семена, но това вече е свидетелство, че дървото е сменило пола си и вече дава плодове.

Представители на Кралската ботаническа градина в Единбург обясняват, че сред флората това не е изключително събитие. При тисовете и някои от другите хвойнови дървета част от короната може да смени пола си, а дървото продължава да расте, като едновременно може да се отнесе и към мъжкия, и към женския пол в различните си части.

В семейството на тисовете (Taxaceae) има 12 вида с множество подвидове. В Европа се осъществява проект, който цели да се съхрани генетичното разнообразие на тиса. В рамките на проекта от най-редките дървета се вземат филизи или семена за последващо разсаждане на други места. Плодовете от тазгодишната реколта на Фортингелския тис ще попълнят тази колекция.

За друг хилядолетен тис на Острова може да прочетете тук>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...