16 ноември 2015 г.

Защо някои хора могат да рисуват, а други не умеят? Отговор на този въпрос дават психолози от Университетския колеж в Лондон.

Ребека Чемберлейн заедно с екип психолози от Университетския колеж в Лондон изследва ролята на зрителната памет в процеса на рисуване. Хората, които не умеят да рисуват, виждат света по по-различен начин, установяват учените. Например, формите на обектите, размерите им, цвета им, за “лошите” художници не изглеждат такива, каквито всъщност са.

Талантът да рисуваме се основава на способността да предаваме правилно пропорциите и съотношенията между предметите, казват изследователите. Техни американски колеги добавят, че за реалистичното изобразяване на предмет, художниците могат да определят и разделят важните и второстепенните детайли.

Най-добре талантът за рисуване се развива с практиката, подчертават психолозите. По думите на Ребека Чембърлейн, редовните упражнения са помогнали на участниците в експеримента значително да подобрят начина си на рисуване.

На база данните от проведеното изследване психолозите са формулирали няколко съвета към онези, които искат да се научат да рисуват. Те съветват желаещите да подобрят художествените си навици да се упражняват, като обръщат внимание на предметите и празните пространства около тях; на разстоянието между отделните елементи на рисунката и мащабирането на предмета на листа за рисуване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...