16 ноември 2015 г.

Древният, загадъчен монумент, наричан от археолозите Колелото на душите*, се намира в окупираната от Израел територия на Голанските възвишения. Предполага се, че съоръжението е от 3000 г. пр.н.е. и археолозите вече имат потвърждение за верността на това предположение. Това прави загадъчната неолитна мегаструктура поне толкова стара, колкото е и Стоунхендж, съобщава Reuters.

Мегалитният комплекс Gilgal Refaim* е открит малко след края на Шестдневната война от 1967 година. Съоръжението е изградено от около 42 000 базалтови скални къса, подредени в концентрични кръгове – някои завършени, други – не. Структурата е достатъчно голяма, за да може да бъде възприета изцяло само с поглед от въздуха. Няколко други подобни “големи кръгове” са открити на територията на Йордания и Сирия.

Арабите наричат монумента Rujm el-Hiri, което означава “каменната грамада на дивите котки” и доста често го описват като Стоунхендж на Леванта. Подобно на известния си “събрат” от Албиона, и за този монумент има всевъзможни хипотези какво е било предназначението му. Едни виждат древен астрономически календар. Други смятат, че е някакъв вид свещено място, играло важна роля в социалния живот на древните. Трети предполагат, че е светилище на богове. Не е изключено всички предположения да са правилни.

И отново, подобно на Стоунхендж, Rujm el-Hiri може би е служил за ритуални погребения. В полза на тази хипотеза е централната структура в съоръжението, която представлява погребална камера точно в центъра на кръговете, най-външният от които е с диаметър от 159 метра.

Някои археолози изказват предположение, че мястото е ранна версия на зороастрийските “кули на мълчанието” или докма – издигнати кръгообразни структури, които последователите на зороастризма (религиозна група в Персия от средата на VI в. пр.н.е.) създават, за да оставят там своите мъртви, докато птиците и дивите зверове изкълват телата им. След време близките се връщали да приберат и погребат костите на умрелите си роднини. Археолозите смятат, че основание за такова предположение им дават т.нар. осуарии – структури, подобни на житни хамбари, в които се погребвали костите на умрелите. За древните осуариите са отъждествявани с “пътя към прераждането”.

Стоунхендж е вероятно най-известното праисторическо съоръжение в Европа. Издигнат е преди около 4500 години и Колелото на гигантите от Средния Изток вероятно е също толкова древна структура. Ако се абстрахираме от точната възраст на тази загадъчна “постройка” на спорните Голански възвишения, целият монумент остава една голяма загадка - кой и с каква цел го е построил?

* преведено от иврит наименованието може да означава "Колелото на душите/духовете", както и "Колелото на гигантите", защото с думата Refaim в библейските текстове са описани племето от гиганти — Рафаими, които в древността са обитавали библейския Башан (древният Голан)

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...