27 ноември 2015 г.

В Катар, една от страните с най-сух климат на планетата, се изляха рекордно проливни дъждове. Само за няколко часа синоптиците отчетоха валежи от 80 литра на кв. метър при средногодишна норма за страната от 74 литра на кв. метър.

Почти цялата територия на Катар е пустинна. Климатът е континентален, тропичен, сух с летни температури до +50°C. Дори и обикновените дъждове са рядкост за страната. Но само за няколко часа на 25 ноември в столицата Доха са паднали такова количество валежи, колкото е нормалната годишна норма.

Заради наводнените улици в града са затворени много обекти – от училищата, до дипломатическите мисии на чуждите държави. Щети има по много обекти от инфраструктурата на столичния град. Покривът на новото летище на Доха не устоя на напора на излялата се от небето вода. Пострадал е и хотел Sheraton.

Към момента ситуацията в страната вече започва да се нормализира. Експертите и обществеността обаче си задават логичните въпроси: за неефективността на градската инфраструктура, както и за възможностите да се използва дъждовната вода. Въпреки сухият климат, Катар понякога получава достатъчно по количество валежи, но водата просто се изпарява или се оттича в градската канализация и е негодна за използване. В същото време питейната вода държавата си набавя чрез опресняване на морска. Експертите припомнят, че в миналото бедуините не са си позволявали да пилеят и капка от жизненоважната течност. Умеели са да съхраняват дъждовните води и затова специалистите предлагат да се обърне внимание на този позабравен опит.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...