18 ноември 2015 г.

Изследователи от Университета “Стърлинг” и пражкия Карлов университета са достигнали до любопитно заключение. Мъжете, на които не им върви в романтичните връзки, трябва да ядат повече чесън. В експеримента на учените участват 42 мъже и 82 жени. Всеки от мъжете може да избира между хляб с чесън и сирена, или капсули с чеснов екстракт (контролната група, разбира се, не получава нито едно от двете). След импровизирания обяд, учените вземат проби от миризмата на мъжете и предлагат на дамите да помиришат. Тяхната задача е да определят доколко приятен намират един или друг аромат и доколко привлекателен и мъжествен смятат, че е собственикът на съответната проба.

Чесънът се оказва с неочаквано положителен ефект. Мъжете, които са го консумирали, ставали “по-интересни” за дамите. Обаче, за да се постигне този ефект, трябва да се изядат поне 12 грама – което се равнява на около 4 скилидки - чесън (внимание: прочетете докрай!). Резултатът е еднакво положителен, както за натуралния чесън, така и за капсулите с чеснов екстракт. Това означава, че точно чесънът, а не хляба или сирената са “виновници” за положителния ефект.

Учените изказват предположение, че вероятно в случая се включват онези механизми, които позволяват на животните да оценят потенциала на брачния партньор по миризмите, които излъчва. За да оставят след себе си здраво потомство и успешно да го отгледат, двамата родители трябва да са здрави, устойчиви към инфекции и т.н. А в чесъна се съдържат бактерицидни молекули, антиоксиданти и вещества, които понижават рисковете от сърдечно-съдови заболявания, както и много други макар и не дотам добре описани от медицинска гледна точка полезни свойства на чесъна. Всичко това води до извода, че на мирис, онзи, който яде чесън, изглежда по-здрав и следователно по-подходящ за баща.

Някои биха възразили, че при хората обонянието не е толкова добро, както при други бозайници, за да може да “разчита” информация само по миризмите. Но миризмите оказват влияние на поведението ни, дори тогава, когато не си даваме сметка за това. Най-известен в това отношение е примерът с т.нар. “експеримент с миризливите потници”. През 1994 година швейцарският биолог Клаус Ведекинд установява, че жените само по миризмата, оставена от тялото, безпогрешно избират онези мъже, които притежават силен имунитет, т.е. – които биха предали на децата си по-добра имунна система.

Съществуват и други изследвания, които сочат, че в миризмата на тялото се съдържа не само информация за имунитета и здравният ни статус, но и следи от емоциите. Известно е, например, че отрицателните преживявания, като страх или отвращение, винаги оставят в потта ни следи от “своята миризма”, която човек може да разчете без проблеми. Така че, жените наистина са в състояние да почувстват по дъха любителите на полезния чесън.

И накрая – важното уточнение. Пробите са от миризмите, които оставят телата на мъжете, а не от дъха им. Дъхът, след 4 скилидки чесън ще е такъв, че дори и принц на бял кон няма да има никакви шансове за по-големи симпатии.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...