17 ноември 2015 г.

Когато е със своите деца, дори и най-свирепият хищник се превръща в ласкав и грижовен родител. Снимката на майка, която се грижи за малкото си пухкаво коте, пък може да накара дори и най-хладнокръвните да изпаднат в умиление.

Гепардите имат репутацията на коварни хищници. Това обаче не е точно така – нравът им е сравнително мек и дори миролюбив. Затова и “семейните хранения” сред гепардите протичат обикновено спокойно и без излишни дрязги. Известни са случаи, когато при големи засушавания в африканските райони тези големи котки са се хранили със сочните плодове на дивите дини. А когато гепардите са сити и доволни, започват да мъркат, точно като огромни домашни котки.

Представителите на семейство котки са своенравни животни, но гепардите лесно се поддават на дресировка и бързо привикват към човек. Затова и туристите, посещаващи Африка, много често се учудват, че тези миролюбиви животни не се плашат лесно от човешко присъствие. Няма нищо чудно, ако възрастен гепард се приближи до туристически автобус и съвсем спокойно се излегне.

Гепардите са хищници, но в никакъв случай не трябва да мислите, че се раждат с всички умения на изкусните ловци. Такива стават докато растат и опознават средата, в която живеят и при това – само ако майката се постарае да научи потомството си на важните за оцеляване трикове. Точно поради тази причина, родените в зоопаркове или далеч от естествената си среда гепарди са абсолютно неумели в дебненето, безшумното промъкване и преследването на плячка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...