15 октомври 2015 г.

Повече от половината британци са с положително отношение към употребата на алкохол. Те обичат шумните компании, събиранията на по чаша в пъбовете и домашните партита, разбира се. Китайците и австралийците им отстъпват в това отношение, но с много малко.

Поне три пъти седмично 66% от британците пият алкохолни напитки. В Китай – 63%, в Австралия — 62%. Минимум два пъти на седмица 57% от немците и 55% от американците надигат чашките с алкохол. Данните са от изследване на компанията Maxus. Медиа агенцията, която работи в сферата на алкохолните продукти, прави допитване, в което се включват 6500 човека от Великобритания, Германия, Австралия, САЩ и Китай. Целта е да се изясни, доколко жителите на тези държави са “позитивно настроени към употребата на алкохол” и “доколко често пият концентрати”.

Най-либерални са възгледите на британците. От всички британски участници в анкетата 15% казват, че поне една вечер в седмицата посвещават на “много енергично пиене”. По данни на Националната служба по здравеопазване във Великобритания, този либерализъм коства на държавата всяка година 32 милиона долара. Толкова струват на британската здравна система щетите, свързани с престъпните прояви и временната загуба на трудоспособност на пийналите поданици на Нейно величество, пише ВВС.

През 2012 година във Великобритания са регистрирани 6490 случая, в които употребата на алкохол е причинила смърт. Това е с 19% повече случаи, отколкото са регистрираните през 2001 година.

Цифрата звучи плашещо, но на фона на данните за Русия, например, е направо “оптимистична”. Според изказване, направено през 2012 година от шефа на отдела по информатика и системни изследвания към Московския институт по психиатрия д-р Александра Немцова, “… в Русия около 500 хиляди души умират всяка година заради злоупотреба с алкохолни напитки – най-вече сурогатен алкохол”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...